Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам

Събота, 20 Май 2023 / Под прожектора
386
  • БГНЕС

Стилияна Николова взе бронзово отличие

 

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан). Българката показа качествата си, изигра силно композиции си и събра 131.000 точки, съобщи БТА.

Другата ни национална състезателка Стилияна Николова също се представи отлично и взе бронзов медал със 129.500 точки.

Последната абсолютна европейска шампионка за България е Мария Петрова от шампионата в Солун (Гърция) през 1994 година.

Миналата година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова - трета. 

Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки.

Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки, като преди това начело беше Стилияна Николова. Калейн излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато.

Утре Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Страната ни е отборен шампион от Тел Авив 2022, а в многобоя при ансамблите за последно има европейска титла в Гьотеборг (Швеция) 1990 година.

Със спечелените отличия на Боряна Калейн и Стилияна Николова България вече има пет медала от шампионата в Баку, след като ансамбълът за девойки взе сребро в многобоя и две златни отличия на финалите на пет въжета и на пет топки.

 

Олимпийци завинаги

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Боряна Калейн, Стилияна Николова, художествена гимнастика, Европейско първенство, Баку

StreetBoard

Човекът с колелото

Неделя, 09 Октомври 2016 / Истории от града
Един беден човек, едно бездомно куче, един краен софийски квартал...   Виждам го всяка сутрин.Когато разхождам кучето (обикновено това става около 7,15 часа), човекът със светлоотразителната жилетка винаги се появява с очукания си велосипед по онова, което имаме като велоалея в "Мл [...]

Последното шоу на Слави

Четвъртък, 23 Юни 2022 / Общество
Завесата падна, а с нея паднаха и маските на актьорите   „Време е за шоу“ казваше Годжи по микрофона малко преди Слави Трифонов да слезе по стълбите и балетът да затанцува под звуците на бенда. Дълги години си имахме развлекателно предаване, което си пускахме преди да заспим [...]