Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българин получи "Оскар" за технологии

Неделя, 12 Февуари 2017 / Под прожектора
849
  • Владимир Койлазов
  • Петър Митев и Владимир Койлазов
1 / 2

Владимир Койлазов спечели отличието заедно със съдружника си Петър Митев 

 

Българин получи „Оскар" за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Той спечели отличието заедно със своя съдружник Петър Митев. 
Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Технологичните "Оскари" се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли хилс.

 

 

Филмовата академия отличи нашия сънародник за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray”, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“ (Game of Thrones), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool) и много други.

Именно софтуерната програма V-Ray, разработена от българите в Chaos Group, е определена като усъвършенстваща 3D визуализациите в киното. Технологията помага на творци и дизайнери да създават фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност. Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението й в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително „Господарка на злото“ (Maleficent), „Аватар“ (Avatar), „300: Възходът на една империя“ (300:Rise of an Empire) и много други.

38-годишният Владимир Койлазов от Русе е завършил "Информатика" в Софийския университет. За дългогодишния си труд казва скромно "15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал".

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: "да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни", цитира то Нова. 

 

 

 

 

Вижте още:

БНТ ще излъчи "Сляпата Вайша"

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Gürbüz Elena 12.02.2017 / 15:21

    Браво сладури ! Само можем да се гордеем с вас !


Автор

повече за автора

Ключови думи:

Владимир Койлазов, Оскар, Петър Митев, технологии

StreetView

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]

Как се правят 600 превъртания във въздуха?

Събота, 22 Септември 2018 / Приключения
Българинът Веселин Овчаров стана световен шампион по акробатичен парапланеризъм   Български световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. Постижението е на Веселин Овчаров, който направи над 600 последователни превъртания във въздуха. Това е наистина изключителен успех. В четвъртък&n [...]