Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гаф на финала на Оскарите

Понеделник, 27 Февуари 2017 / Под прожектора
408
  • БГНЕС
  • БГНЕС
1 / 2

Мюзикълът „Ла ла ленд“ е големият победител с 6 статуетки, но най-добър филм е "Лунна светлина"

 

Драмата на Бари Дженкинс „Лунна светлина” („Moonlight”) спечели наградата „Оскар” за най-добър филм на Американската академия за киноизкуство, финалът на 89-тата церемония по раздаване на престижните статуетки премина в хаос, след като по грешка двамата водещи обявиха „Ла ла ленд” за победител, съобщи БГНЕС. Холивудските легенди Уорън Бийти и Фей Дънауей – звезди от крими класиката „Бони и Клайд”, трябваше да придадат на най-голямото отличие за вечерта съответния блясък, но се объркаха и вместо „Лунна светлина” обявиха мюзикъла на Деймиън Шазел „Ла ла ленд” за победител. Екипът на мюзикъла, който дотогава обра шест награди „Оскар”, се качи на сцената, за да получи поредната статуетка и вече благодареше за наградата, когато Бийти трябваше да ги прекъсне, да се извини и да каже, че е станала грешка. Зад сцената Дженкинс, който беше получил вече „Оскар” за най-добър добър адаптиран сценарий, призна: „Последните 20 минути от живота ми бяха лудост”.

 

 

Така или иначе, „Ла ла ленд” беше отличен за най-добър режисьор (Шазел), най-добра актриса в главна роля (Ема Стоун), най-добра песен (Джъстин Хъруиц) и в две технически категории. 32-годишнишят Шазел е най-младият режисьор, печелил „Оскар”.
41-годишният Кейси Афлек ("Manchester by the Sea" „Манчестър край морето”) успя да изпревари Дензъл Уошингтън ("Fences" „Огради”). Ема Стоун („Ла ла ленд”) спечели в категорията „най-добра актриса в главна роля”, въпреки че се говореше, че Изабел Юпер ("Elle") е сигурна победителка.

 

 

„Манчестър край морето” спечели и наградата за най-добър оригинален сценарий на Кенет Лонърган, който е и режисьор на филма. Той разказва историята на чистач от Бостън, който изненадващо след смъртта на брат си се оказва настойник на своя племенник.

Забраната на Тръмп за пътуване до САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави накара иранския режисьор Ашгар Фархади да бойкотира церемонията, но спечели наградата за най-добър чуждестранен филм с "The Salesman" („Търговският пътник”).
Виола Дейвис бе отличена за "Поддържаща женска роля" за участието си в "Огради". В словото си при получаването на отличието, изключително развълнувана тя призова да се "изровят" историите на онези, които са мечтали, но не са успели. Такава е и историята на бивша бейзболна звезда (в главната роля Дензъл Уошингтън), която пресъздава филмът. 

Най-добър актьор в поддържаща роля е Махершала Али („Лунна светлина”), най-добра поддържаща актриса Вайола Дейвис („Огради”), най-добър анимационен филм е "Zootopia", най-добър документален филм "OJ: Made in America", най-добра оригинална песен е "City of Stars" („Ла ла ленд”).

 

 

 

Общо „Ла ла ленд печели 6 награди, „Лунна светлина” – 3, „Манчестър край морето” и „Възражение по съвест” ("Hacksaw Ridge") по две. "Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не можа да вземе „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“. Тук победител стана „Свирчо“ на Пискар – основен конкурент на „Сляпата Вяйша“ на българина Теодор Ушев.
По традиция бяха почетени и личностите от света на изкуството, с които сме се разделили през последната година - Джийн Уайлдър, Антон  Йелчин, Еманюел Рива, Джон Хърт, Пат Конрой, Къртис Хенсън, Жа Жа Габор, Деби Рейнълдс, Кари Фишър и отишлият си преди ден Бил Пакстън. 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Оскари 2017, филмови награди, Ла ла ленд, Лунна светлина

StreetInside

Зрелите хора имат развити души

Неделя, 17 Юни 2018 / Към себе си
Как да разберете дали имате напълно развита душа и какво разкрива това за вас?   Да си импулсивен и безгрижен има своето очарование и носи понякога полза, но стоенето на твърда основа и в хармония с вътрешния свят е завоевание, което ще те води до по-велики житейски преживявания. Не в [...]

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]