Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гласът, който рисува

Събота, 18 Август 2018 / Под прожектора
653
  • сн. Фондация Никола Гюзелев

Спомен за Никола Гюзелев

 

Гласът, който рисува. Така описват Никола Гюзелев италианските медии. В България го наричат „Рицарят на операта“. Всички знаят името му, но не много знаят историята на едно обикновено момче от малък град, родено в семейство на градинар и шивачка, за което операта се превръща в осъществена мечта. Всъщност, когато Гюзелев избира изкуството, нещата сякаш си идват на мястото, защото хобито на баща му е цигулката, при това той бил самоук музикант, а майка му играела в самодейни театрални постановки. Той пък първо рисува, а после завладява сцената. 

На 15 години Никола изпада в захлас от изпълнението на Едмонд Косовски в „Борис Годунов“ и въпреки че завършва Художествената академия, има късмета да се срещне с музикалния педагог проф. Христо Бръмбаров. Така художественото изкуство отстъпва пред музиката, а младият Гюзелев бързо изминава пътя от стажант до титуляр. Дебютът му е в „Турандот“ на Джакомо Пучини.

А през 1973 година мечтата е повече от сбъдната – в Техеран Гюзелев излиза на една сцена с Косовски, но този път ролята на Борис Годунов е за българския бас.

И Гена, и Гяуров, и Гюзелев… всички някогашни български оперни певци имаха невероятната дарба да излъчват мощна вътрешна енергия на сцената“, казва за него известният италиански тенор Пиеро Джулиачи. Коледа за мен беше татко и София. Откакто го няма ми е все едно, а преди това знаех, че се прибирам в София за 2-3 дни сме в къщи, домашни гозби , хубаво червено вино и сме по домашно дрехи за да ни е удобно“ казва пред „24 часа“ дъщеря му Адриана Гюзелева, която от години живее в Италия.

Преди две години по повод 80-годишнината от рождението и 55-години сценична дейност на Никола Гюзелев беше учредена фондация, която подкрепя творци в областта на оперното и изобразителното изкуство.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Никола Гюзелев, опера, музикант

StreetView

Машината на времето в Дорково

Събота, 07 Октомври 2017 / Места
Мастодонти и саблезъби тигри са населявали земите ни преди 5 млн. години   Ако се питате как са изглеждали българските земи преди 5 млн. години или се чудите какъв е бил животът в днешните български територии, посетете плиоценския парк в село Дорково. В палеонтологичния музей учени, ре [...]

Предшественикът на човека тръгва от Балканите

Вторник, 23 Май 2017 / Места
    Нaй-дpeвнитe ocтaнĸи oт пpaчoвeци са открити край Чирпан в България и край Пиргос Василисис в Гърция   Корените на човешката еволюция са на Балканския полуостров и датират отпреди 7,25 млн. години. Това доказва международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Ка [...]