Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гласът, който рисува

Събота, 18 Август 2018 / Под прожектора
282
  • сн. Фондация Никола Гюзелев

Спомен за Никола Гюзелев

 

Гласът, който рисува. Така описват Никола Гюзелев италианските медии. В България го наричат „Рицарят на операта“. Всички знаят името му, но не много знаят историята на едно обикновено момче от малък град, родено в семейство на градинар и шивачка, за което операта се превръща в осъществена мечта. Всъщност, когато Гюзелев избира изкуството, нещата сякаш си идват на мястото, защото хобито на баща му е цигулката, при това той бил самоук музикант, а майка му играела в самодейни театрални постановки. Той пък първо рисува, а после завладява сцената. 

На 15 години Никола изпада в захлас от изпълнението на Едмонд Косовски в „Борис Годунов“ и въпреки че завършва Художествената академия, има късмета да се срещне с музикалния педагог проф. Христо Бръмбаров. Така художественото изкуство отстъпва пред музиката, а младият Гюзелев бързо изминава пътя от стажант до титуляр. Дебютът му е в „Турандот“ на Джакомо Пучини.

А през 1973 година мечтата е повече от сбъдната – в Техеран Гюзелев излиза на една сцена с Косовски, но този път ролята на Борис Годунов е за българския бас.

И Гена, и Гяуров, и Гюзелев… всички някогашни български оперни певци имаха невероятната дарба да излъчват мощна вътрешна енергия на сцената“, казва за него известният италиански тенор Пиеро Джулиачи. Коледа за мен беше татко и София. Откакто го няма ми е все едно, а преди това знаех, че се прибирам в София за 2-3 дни сме в къщи, домашни гозби , хубаво червено вино и сме по домашно дрехи за да ни е удобно“ казва пред „24 часа“ дъщеря му Адриана Гюзелева, която от години живее в Италия.

Преди две години по повод 80-годишнината от рождението и 55-години сценична дейност на Никола Гюзелев беше учредена фондация, която подкрепя творци в областта на оперното и изобразителното изкуство.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Никола Гюзелев, опера, музикант

StreetInside

Предприемачи в науката

Събота, 14 Юли 2018 / Кариера
Фондация предлага обучение на учени за развитие на успешен бизнес   Фондация Карол Знание обяви начало на конкурса за най-новия си проект – Създаваме предприемачи в науката, насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите. Програмата включва обучение за предприемачес [...]

Ключът към щастието

Сряда, 06 Юли 2016 / Към себе си
  5 прости действия, които правят живота ни по-пълноценен   Въпреки нашите различия, всички ние споделяме желанието да живеем пълноценен живот. Това е едно от нещата, което ни прави хора – и тъй като сме социални, ние жадуваме за смисъл във всичко, което правим. Искаме да по [...]