Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инсталация от варели на Христо Явашев

Понеделник, 06 Юни 2016 / Под прожектора
2316
  • bnr.bg

 

Новата гигантска скулптура е на Лазурния бряг

 

 

80-годишният творец Кристо (Христо Явашев) изненада с гигантска скулптура, в която варели са използвани като строителни блокове. Пред АФП Кристо разкрива, че идеята е узрявала няколко десетилетия, преди да се стигне до сегашната му творба, която може да бъде видяна до края на ноември, предаде БГНЕС.

Кристо се интересува от цилиндрични форми още от 50-те години на миналия век и е изработвал по-малки неща с боядисани или увити кутии. През 1962 година в отговор на издигането на Берлинската стена Кристо прегражда парижка улица със стена от кутии. Сегашната скулптура включва синя и червена стена от варели, които се издигат нагоре под наклон. Двете стени са украсени с капаци за варели, оцветени в топли жълто-оранжеви цветове.

 

 

Кристо, който твореше в тандем със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година, винаги е работил по няколко проекта едновременно. За 50 години той е успял да финализира само 22 монументални идеи, а други 37 не са получили разрешение да бъдат изпълнени. Кристо се е установил в Ню Йорк от 1964 година и прекарва времето си в ателието си, докато работи върху два бъдещи проекта.

 

 

Първата инсталация на Кристо представлява петролни варели и пакетажи, подредени на пристанището в Кьолн през 1961 година. Година по-късно прави Желязната завеса – стена от петролни варели на улица Висконти в Париж.

Негови работи са също опаковането на сградата на Райхстага в Берлин, най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Христо Явашев, Кристо, инсталация от варели

StreetInside

Силата на водата

Вторник, 07 Юли 2020 / Към себе си
Усещането ми за водопада премина в неповторимо състояние на моята душа   Горещ летен ден! Въздухът тежеше, кожата лепнеше, а тялото копнееше за свежестта на прохладата. Качих се в колата и скоро бях в планината. Не ми се ходеше дълго днес, затова се настаних близо до реката, под гъстата [...]

Как да престанем да бъдем невидими

Четвъртък, 21 Април 2016 / Към себе си
  Стеснителните хора живеят непълноценно и са нещастни. Как да изградим увереност     Да живееш с половината от силите си или с 10% от възможностите, не само е скучно и тъжно, но и вредно за здравето. Всички хора трябва да се развиват (което означава да растат във всички сми [...]