Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лиса Джерард ще пее с "Мистерията на българските гласове"

Четвъртък, 11 Май 2017 / Под прожектора
862
  • Българските народни певици не са издавали албум от 90-те години

Хорът ще представи новите си песни на два концерта през юни с участието на австралийската певица 


Дни след завръщането си от САЩ хорът „Мистерията на българските гласове“ започна подготовката за два нови концерта, на които ще представи новия си репертоар.

Големите концерти у нас ще се състоят на 6 юни в софийската зала „България“ и на 8 юни в Античния театър в Пловдив, съобщиха от фолклорния състав.
Песните ще бъдат издадени в албум през есента. Това е събитие за най-известния български фолклорен състав, тъй като последните композиции, създадени специално за „Мистерията на българските гласове“, са от края на 90-те. След това хорът е издавал сборни дискове, участвал е в албуми на други артисти и в записите на музиката към филми и видеоигри, но не е изпълнявал изцяло нов репертоар.
В целия проект участва и изключителната Лиса Джерард от Dead Can Dance, която по време на записите в българското студио сподели, че за нея това участие е сбъдната мечта, тъй като преди много години е слушала хора в Лондон и след концерта си е казала, че това е върхът, за който една певица и един глас може да мечтае в изпълнителското изкуство. Затова Лиса не крие искреното си вълнение от предстоящите събития в София и Пловдив, когато тя ще излезе на сцената до своите вдъхновителки.
Произведенията, които публиката на двата концерта ще чуе, са дело на композитора Петър Дундаков, Лиса Джерард и ирландския композитор Джулс Максуел. В допълнение ще прозвучат и известни заглавия на Лиса Джерард и Dead Can Dance, между които The Host of Seraphim на Dead Can Dance, Now We Are Free от филма Гладиатор и др.
На сцената на 6 и 8 юни ще излязат също и немските перкусионисти Дейвид Кукерман и Себастиан Флаиг, Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Димитър Карамфилов (контрабас), бийтбоксърът SkilleR и изпълнители от Софийска филхармония.

 

 

Предстоящият албум е силна заявка за различно позициониране на хора в световната музикална карта – българският фолклор има нов облик, в който традиция и бъдеще звучат в хармонично единство. Зад новия проект на „Мистерията на българските гласове“ застава Шуберт Мюзик Пъблишинг – продуцент на записите и всички съпътстващи събития.
Билетите и за двата концерта са в продажба в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в много търговски обекти, а също и в Билетен център Пловдив и на касата на зала „България“.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Мистерията на българските гласове, Лиса Джерард, концерти

StreetBoard

Краят на въглищата е неизбежен

Събота, 15 Юни 2019 / Общество
България е на енергиен и икономически кръстопът   В най-добрите години на въгледобива през 80-те години, в района на Бобов дол мините са давали работа на 10 000 души. Десетилетия наред местните жители, както мъже, така и жени, се прехранват от мините и въглищната индустрия, а днес [...]

Най-бедната държава с най-бързо растящите заплати

Събота, 11 Февуари 2017 / Общество
  За 10 години минималната заплата е нараснала двойно, но страната ни остава на дъното по доходи в ЕС   Въпреки че за последното десетилетие България отчита най-голямо увеличение на минималната работна заплата, страната ни остава на опашката по доходи в Европейския съюз. Това пок [...]