Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Народната музика като световна муза

Петък, 15 Септември 2017 / Под прожектора
160
  • Всяка година в Брюксел се вие българско хоро, което събира хиляди

Много често концертите на българските народни изпълнители остават встрани от интереса на масовата публика, но същата тази публика реагира с възторг, когато чужд изпълнител включи народни мотиви в творчеството си.

Още по време на турнето си в САЩ през далечната 1992 г. на „Мистерията на българските гласове“ става явление, което не остава незабелязано. Световно известният квартет „Корпос” кани веднага нашите изпълнители за общ проект. Записите слагат началото на международната дейност на „Мистерията на българските гласове“ с други творци. Идва покана и от италианската група „Елио елесторие тезе” за съвместен аранжимент на най-прочутите песни на нашите момичета. Италианската група заедно с „Мистерията на българските гласове“ прави нов вариант на песента „Дилмано, дилберо“.

Следват съвместни концерти с хор „Ангелите“ и извесния музикант и фокалист - Боби Макферин, които бележат трумф на българската музикалната сцена през 2008 и 2013 година.

Jason Derulo взима мотиви от българскатата песен ”Пиленце пее“ за песента си ”Breathing“.

А само преди 3 месеца изпълненията на световно известния ни хор с Лиса Джерард в София доказаха за пореден път, че масовото и стойностното в изкуството имат място на една сцена.

Филмови продуценти решават да включат изпълнения на народния изпълнител Недялко Недялков в световните музикални проекти "Богомилите" и „Лукреция Борджия“. Снежана Борисова, Людмила и Даниела Радкови присъстват с гласовете си във филмовата музика на Горан Брегович. Снежана Борисова прави специални записи за световната филмова продукция „Свети Павел“. Народната песен звучи и в албуми на Кейт Буш заедно с „Трио Българка” и те покоряват лондонската публика.

 

 

Няма как да пропуснем и световния хит "Stanga". Миксът е дело на израелския диджей Саги Абитбул, който работи с колегата си Гай Халива над този проект, а песента „отзад“ няма как да остане незабелязана, защото е различна от общия фон на поредния летен хит. И не само защото е българска, а и поради това, че носи заглавието "Чичовите конье" и прави истински фурор на музикалната сцена – клипът й в YouTube има над 43 млн. гледания.

Следващият му проект е озаглавен "Mariko", а песента зад него се казва "Мари, Марийко, карагьозлийко".

 

 

Екцентричната Лейди Гага пусна свое изпълнение с мотиви от народната песен „Кавал свири”. Песента ще бъде включена в документалния филм посветен на поп иконата.

 

 

България има много богатства, които само трябва да пазим и да ценим, за да сме горди, че сме българи.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

народна музика, етно мотиви, Мистерията на българските гласове

StreetView

Последното диво място на Земята

Неделя, 08 Октомври 2017 / Места
Животът в тропическите гори на остров Суматра е сериозно застрашен     Индонезийският остров Суматра е последното място на Земята, където на едно място може да се намерят тигри, носорози, орангутани и слонове. Островът е дом на някои от най-богатите и разнообразни тропически гори [...]

Предшественикът на човека тръгва от Балканите

Вторник, 23 Май 2017 / Места
    Нaй-дpeвнитe ocтaнĸи oт пpaчoвeци са открити край Чирпан в България и край Пиргос Василисис в Гърция   Корените на човешката еволюция са на Балканския полуостров и датират отпреди 7,25 млн. години. Това доказва международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Ка [...]