Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обичате ли да ходите по вода

Петък, 17 Юни 2016 / Под прожектора
850
  • Dezeen


Христо Явашев построи 3 км „плаващи кейове“ за 15 млн. евро 

 

Ходене по вода. Това е последният проект на прочутия артист Христо Явашев – Кристо. Намира се на езерото Изео в Серевна Италия и е мечта на Кристо от 1970-та година. 

„Това е проект, който трябва да видиш, за да го разбереш”, казва Кристо за своята инсталация „Плаващите кейове”. „Това не е картина, не е скулптура. Трябва да преминете по него… да го почувствате заедно със слънцето, с дъжда, с вятъра. Това е нещо осезаемо, не виртуално”, обяснява 81-годишният артист, цитиран от AFP.
Това е първият проект на твореца от 2005 година. „Плаващите кейове” в Изео станаха възможни благодарение на подкрепата на местните власти и на хора от околните селища.  Хората ще могат да се разходят по тях от 18 юни до 3 юли.

 

 

Направени са от 200 000 рециклирани полиетиленови кубове, свързани с още толкова гигантски винтове и са покрити с жълта найлонова материя, която променя цвета си според слънцето и става наситено червена, когато е влажна.

 

 

Реализацията на „Плаващите кейове” струва 15 милиона евро, осигурени от продажбите на скици и проекти на Кристо, но разходката по тях ще е безплатна. Очаква се инсталацията да привлече 500 000 посетители. Местните търговци се надяват да спечелят от това културно събитие, описано от „Ню Йорк таймс” като едно от нещата, които непременно трябва да се видят тази година.

 

 

В момента Кристо очаква одобрение за други две свои идеи – една в САЩ и една в Абу Даби. На въпроса дали не смята да се оттегли, артистът отговаря: „Хората на изкуството не се пенсионират, те умират”.

БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кристо, Христо Явашев, Плаващи кейове, Изео, Италия

StreetView

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]

Лисабон за един ден

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Приключения
  Столицата на Португалия е предпочитана туристическа дестинация - най- често се чува френски език, има много холандци, белгийци, германци     Поне трима души познавам, които мечтаят за екскурзия в Лисабон и все не им се получава. Още толкова - които са успели и говорят стра [...]