Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Олимпийци завинаги

Вторник, 17 Август 2021 / Под прожектора
327
  • facebook.com/ Bulgarian Olympic Team

Българските спортисти, прославили страната, получават щедри пенсии от държавата

 

Не всички български спортисти имат възможност да тренират в нормални условия, но онези, които въпреки всички премеждия са успели да стигнат до олимпийските върхове, все пак не са забравени. От 2013 година държавата ни изплаща щедри пенсии на медалистите в Олимпиадата – най-голямото международно състезание, което е мечтата за всеки състезател.

След като се откажат от състезателната си кариера, златните ни медалисти получават пенсия в размер на три минимални работни заплати. При сегашната минимална заплата от 650 лева, всички състезатели, получили златен медал от олимпийски или параолимпийски игри, получават по 1950 лева месечно. Спортист, който е спечелил повече от един олимпийски медал, взема премия за всяко отличие. Всички участници в отборните спортове също получават пълното възнаграждение за съответния медал.

В момента 48 олимпийски първенци получават тези премии. Изплащането им е регламентирано в чл. 136, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта, показва справка, цитирана от „Монитор“.

Премии се полагат и на сребърните и бронзовите медалисти от игрите, както и на личните им треньори. Вицешампионите получават 90 на сто от 3 минимални работни заплати или по 1755 лв. в момента, а класиралите се на трето място – 80% или по 1560 лв. Към август 2021 г. месечни премии получават общо 220 олимпийски и 5 параолимпийски медалисти.

Пожизнени премии вземат и личните треньори на състезателите, както и старши треньорите от колективните спортове. Те получават по една минимална работна заплата или 650 лв., независимо какъв цвят е медалът на техния възпитаник. Към август 2021 г. месечни премии вземат 123 лични треньори на олимпийски медалисти и старши треньори на отборите, а средствата са общо 80 000 лева.

 

Кои спортисти вземат най-много?

 

Най-награждаваната българска спортистка Мария Гроздева, която в Токио обяви край на състезателната си кариера, ще получава 8580 лв. за двата си златни и 3 бронзови олимпийски отличия.

След нея е още една дама – Ваня Гешева, която има пълен комплект медали от Сеул 1988 и сребро от Москва 1980 в каяка, които ѝ носят премия от 7020 лв. Въпреки че няма титла, но пък може да се похвали с 1 сребърен и 3 бронзови отличия гимнастикът Йордан Йовчев се радва на премия от 6435 лв. Двукратните олимпийски шампиони Николай Бухалов (кану) и Таню Киряков (стрелба), които имат и по един бронз в олимпийския си актив, вземат по 5460 лв.

Общо 10 отбора във футбола, баскетбола, волейбола и художествената гимнастика са стигали до медалите на олимпийски игри.

 

Вижте още:

Три олимпийски титли и 6 медала от момичетата на България

Милена Тодорова: Надежда винаги има, целя се в Токио

Кабинетът отпуска 100 хил. лева за параолимпийците

Помътнелният блясък на (пара)олимпийското злато

Олимпийските съоръжения след игрите

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спорт, олимпийски игри, медали, пенсии

Street of Hope

Брутален побой над 2-годишно дете

Петък, 10 Февуари 2017 / Гласът на детето
Насилието над деца най-често се случва в семейството   Пореден случай на брутално насилие над дете – двегодишно момченце от Ихтиман е прието в „Пирогов“ с опасност за живот след побой. Детето е с фрактура на черепа и е в кома, съобщи д-р Христо Пседерски, началник на [...]

Да мислим една крачка напред

Сряда, 29 Ноември 2017 / Родители
Или как да избегнем нарушенията в детското развитие   Помня първите си стъпки като новозавършил лекар. Започнах работа в АГ отделение на болница в средноголям град. Бях мечтала да бъда акушер-гинеколог и мечтата ми ставаше реалност. Винаги съм гледала на раждането като на най-голямото т [...]