Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отвъд геометрията в галерия "Римини"

Сряда, 08 Февуари 2017 / Под прожектора
790
  • За онези, за които красотата е sine qua non, а намирането ѝ - модус вивенди

 

Новата колеkция на Яна Костадинова „Отвъд геометрията“ е поредното изискано доказателство за ярък личен стил и респектиращо артистично умение не само да улови работеща и оригинална творческа идея, но да изведе завършен и уникален пластичен образ от идейния концепт, съобщават организаторите от галерия „Римини“.

Отвъд геометрията“ показва една друга изненадваща интерпретация на конструктивизма, при която формата е само повод, а линията е посока за спасително бягство от утъпканите пътища и стари естетически решения. Издържани изцяло в изчистен монохроматичен стил, всички творби заявяват непоколебимо своя собствен характер и забележително присъствие.

Яна Костадинова е родена през 1972 г. Завършва специалност „Сценография” в Националната художествена академия през 1996 г. Академичната й кариера продължава с последователната защита на образователна и научна степен "Доктор на изкуствата" с тема на доктората: „Българският моден и театрален костюм в проекциите и естетиката на Ар нуво”, 2003г. и доцентура „Историческо предизвикателство” през 2009г.

От 2001г. е щатен преподавател по „История на костюма” в Националната художествена академия, катедра „Мода”, а от 2005г. е приета като редовен преподавател по същата дисциплина.

Успоредно с научните си интереси, тя работи и като сценограф за различни театри в страната (ТА „Кр. Сарафов”, ДТ „Стоян Бъчваров” - Варна, ДТ „Н.Масалитинов” - Пловдив, ДТ - Добрич).

През 2007г. излиза от печат книгата й „Българският и западно европейският костюм в проекциите и естетиката на Ар нуво”.

 

Изложбата ще откре професор Свилен Стефанов. Официалното откриване е на 13 февруари, понеделник от 19,00 ч. в галерия Римини на ул. "Будапеща" 2. 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Яна Костадинова, изложба, живопис, галерия Римини

StreetView

Огромен айсберг е на път да се откъсне от Антарктида

Събота, 07 Януари 2017 / Места
Ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в окена, морското равнище ще се повиши с 10 см   Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА. Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. к [...]

Рим търси над 400 млн. евро

Четвъртък, 26 Май 2016 / Места
    Парите са необходими за съхранение и възстановяване на безценни исторически паметници     Поради отчаяна нужда от пари, правителствени служители в Рим призоваха корпоративни спонсори и дарители да се включат в кампания за възстановяването на историческите паметниц [...]