Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отвъд геометрията в галерия "Римини"

Сряда, 08 Февуари 2017 / Под прожектора
862
  • За онези, за които красотата е sine qua non, а намирането ѝ - модус вивенди

 

Новата колеkция на Яна Костадинова „Отвъд геометрията“ е поредното изискано доказателство за ярък личен стил и респектиращо артистично умение не само да улови работеща и оригинална творческа идея, но да изведе завършен и уникален пластичен образ от идейния концепт, съобщават организаторите от галерия „Римини“.

Отвъд геометрията“ показва една друга изненадваща интерпретация на конструктивизма, при която формата е само повод, а линията е посока за спасително бягство от утъпканите пътища и стари естетически решения. Издържани изцяло в изчистен монохроматичен стил, всички творби заявяват непоколебимо своя собствен характер и забележително присъствие.

Яна Костадинова е родена през 1972 г. Завършва специалност „Сценография” в Националната художествена академия през 1996 г. Академичната й кариера продължава с последователната защита на образователна и научна степен "Доктор на изкуствата" с тема на доктората: „Българският моден и театрален костюм в проекциите и естетиката на Ар нуво”, 2003г. и доцентура „Историческо предизвикателство” през 2009г.

От 2001г. е щатен преподавател по „История на костюма” в Националната художествена академия, катедра „Мода”, а от 2005г. е приета като редовен преподавател по същата дисциплина.

Успоредно с научните си интереси, тя работи и като сценограф за различни театри в страната (ТА „Кр. Сарафов”, ДТ „Стоян Бъчваров” - Варна, ДТ „Н.Масалитинов” - Пловдив, ДТ - Добрич).

През 2007г. излиза от печат книгата й „Българският и западно европейският костюм в проекциите и естетиката на Ар нуво”.

 

Изложбата ще откре професор Свилен Стефанов. Официалното откриване е на 13 февруари, понеделник от 19,00 ч. в галерия Римини на ул. "Будапеща" 2. 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Яна Костадинова, изложба, живопис, галерия Римини

StreetBoard

Полицията е свалила 65 табели за седмица

Неделя, 29 Януари 2017 / Общество
Очаква се по-строгите санкции срещу шофьорите да дадат резултат   В първата седмица след влизането в сила на новия Закон за движение по пътищата в страната са били свалени 63 регистрационни табели, плюс още два случая на транзитни табели с изтекъл срок, съобщи пред Нова теливизия началн [...]

Защо защитавам Стратегията за детето?

Понеделник, 20 Май 2019 / Истории от града
Майка ми за пред хората беше много нормална...   Нямал съм деца и не можело да знам какво е да си родител, било лесно да защитавам нещо, което да “цели да откъсва еничарски деца от родителите им”. Факт, нямам деца. Но съм бил дете. И съм се молел някой да ме защити. Когато с [...]