Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Почина Стивън Хокинг

Сряда, 14 Март 2018 / Под прожектора
427
  • economic.bg
 

Британският учен остава в историята с откритията си за произхода на Вселената

 

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в съобщение до медиите. Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън. 


Стивън Хокинг ще остане в историята с откритията си за произхода на Вселената. Той автор и на световно известната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988).

Хокинг е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия и си отиде на рождения ден на Алберт Айнщайн.

През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина. През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с рядкото генетично заболяване амиотрофична латерална склероза. Въпреки депресията, в която изпада след диагнозата, Хокинг решава, че това е нещо, с което ще се справи и успява не само да завърши доктората си, но и да работи като учен години след като вече е напълно парализиран. Той неведнъж е казвал, че заболяването, с което се бореше, му е дало време, което да може да посвети на научната си работа. Когато му поставят диагнозата на 21 години, лекарите казват, че едва ли ще жинее повече от 1-2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта и е сред хората, живели най-дълго с подобно заболяване.

 

 

 

 

 

 

 

„Не мога да кажа нищо позитивно за болестта, от която страдам, но тя ме научи да не се оплаквам, защото има хора, които са по-зле от мен, а и имах щастието да се занимавам с това, което исках да правя. Самосъжалението е безсмислено и е загуба на време. Истина е, че сега съм по-щастлив, отколкото преди да се разболея. Бих казал на всички, които се чувстват зле, че има изход от всяка черна дупка... защото няма по-страшна дупка от тази, в която живея. Надеждите ми бяха разбити, когато бях на двайсет и една години. Лекарите ми диагностицираха заболяване, което в повечето случаи води до фатален край. Казаха ми направо, че няма да живея достатъчно, за да завърша докторантурата си, и оттогава всеки миг ми се струва като ценен дар. Това беше моят тъмен период, бях в депресия, питах се защо точно на мен ми се случва това, но накрая реших да продължа да живея и да се боря. Запознах се с първата си съпруга, имах деца и написах докторска дисертация, която постави математическите основи на Големия взрив. От пълно нищожество, каквото се чувствах, се превърнах в герой“, казва Стивън Хокинг в интервю.

През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика. Става един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на ордена на Британската империя и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Хокинг е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение", който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите "Космо и Уанда“, "Теория за Големия взрив“, "Дилбърт“, "Футурама“. "Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме", спомнят си децата му. Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността вдъхновиха много учени и хора по целия свят.

Поклон!

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стивън Хокинг, Вселена, открития, учен

StreetBoard

Асфалтираха дървета, после ги отрязаха

Понеделник, 18 Юли 2016 / Истории от града
Ето как изглежда ремонтът на бул. „Владимир Вазов“ в столицата   Саморасли дървета първо бяха „вградени“ в асфалта, а след това изрязани, за да се прикрие мърляво направеният ремонт. За това алармираха от гражданската организация „Спаси София“. Става [...]

Весела площадка

Сряда, 25 Май 2016 / Истории от града
  Канабис избуя около детски кът във Варна, оплевиха го   Общински работници почистиха не каква да е растителност, а буйно разцъфнал канабис около детска площадка в район „Приморски“ във Варна, съобщи БГНЕС. Кметът на общината Петя Проданова коментира, че вината за ек [...]