Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ритъмът на сърцето

Вторник, 28 Юни 2016 / Под прожектора
1081
  • whatsonhighlands.com

Невероятните японски барабанисти „Ямато“ отново ще свирят в България през октомври

 

Може да не разбирате от японска музика, или изобщо да не я харесвате, но ако веднъж сте чули барабаните на „Ямато“ е много вероятно да искате да ги чуете отново. Усещането, което оставя древно-модерното звучене на японските перкусионисти, трудно може да се опише. Те самите вярват, че ритъмът на тайко барабаните е като този на сърцето – в него пулсира животът. Музика, танци, пиеси, медитация...съчетанието на всичко това завладява публиката и осем години след първото си излизане пред българска публика „Ямато“ вече имат верни почитатели и у нас.

Тази година трупата ще гостува в София и Пловдив, съответно на 24 и 26 октомври със спектакъла „Baku on – Легенда за ритъма на сърцето”.

 

 

„Историята е за ритъма на сърцето, което пулсира във всеки от нас. Носим го от раждането, през нашето израстване и така ден след ден до края на дните ни. Ние, които го носим в себе си, сме героите на тази история днес, в този кратък отрязък от вечността. Във всичко живо и видимо на този свят, което съществува между земята и небето, нашите сърца бият равномерно. Всичко има своя тих, но силен пулс. Вдъхновени от ритъма на сърцето, ние го вплетохме в историята на „Ямато”, разказва Маса Огава, създател и художествен ръководител на „Ямато”, цитиран от afish.bg.

Групата е основана през 1993 г. в Нара – древната столица на Япония и люлката на японската култура. Ямато е древното име на Япония, а създателят й Маса Огава назовава групата така след участие на фестивал, когато заинтересувани от изпълнението им журналисти ги питат как се казват - името Ямато би първото, което му дошло наум. Оттогава досега са изнесли 2700 представления в 57 държави.

 

 

Първата им изява извън Япония е през 1994-а в Китай, където свирят пред 20 000 зрители. Обикалят цяла Азия, през 1997 вече са в Южна Америка, а през 1999 г. за пръв път участват на Фестивала в Единбург, където критиката е категорична – това е музиката на душата. И така вече 2 десетилетия.

На 20-тия си юбилей в групата има нови, млади участници, които ще излязат на сцената заедно с доайените.

Талисманът на групата е 50-килограмовият тайко барабан с диаметър от почти 2 метра, но в шоуто по традиция участват 40 различни по големина и вид барабани, както и други инструменти.

 


 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ямато, Япония, барабанисти, тайко барабани, музика

Street of Hope

Защо някои деца могат повече от други

Четвъртък, 06 Юли 2017 / В клас
  “О, ние постоянно правим проекти с учениците”   Срещам се много често с учители и директори. Повярвайте ми — всички до един правят проекти! Никой няма никакъв проблем с образователната система! Неотдавна се запознах с топ учител в топ училище в Ню Йорк. Ко [...]

Директор на училище подаде оставка след скандал с побой

Вторник, 25 Април 2017 / Гласът на детето
Районната прокуратура в Ямбол се самосезира след като записи на побой над момиче в 4 клас беше показан в медиите   Прокуратурата в Ямбол се самосезира по случая с насилие на деца върху деца в училище "Христо Смирненски", а директорът Димитър Бояджиев подаде оставка, след като учени [...]