Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Салса ветерани ще свирят в София

Сряда, 29 Август 2018 / Под прожектора
524
  • sme.bg

Еl Gran Combo има 56-годишна кариера, което я превръща във феномен

 

Смесица от африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, звуци и инструменти, салсата е един от „най-социалните“ музикални стилове през последните 80 години. Една от най-добрите пуерторикански салса банди скоро ще свири и у нас.

El Gran Combo са група от Пуерто Рико с 56-годишна успешна кариера. Групата е създадена от Рафаел Етиер през 1962 година в Сан Хуан, а дебютният им албум е записан 2 дни преди убийството на Джон Кенеди. Затова и издаването му е забавено.

Скоро магнетичното присъствие и топлите латино ритми завладяват не само цяла Латинска Америка, но и Европа, Япония, Австралия и Китай. За разлика от много групи, които се сформират и разпадат през 60-те и 70-те години на XX век, пуерториканците са заедно и до днес. През своя творчески път, El Gran Combo трансформира стила си от бугалу и меренге до танго, така, че да се впише в развиващите се музикални тенденции на латино музиката. Докато наличието на по-млади певци и музиканти придава свежо звучене на 12- или 13-членната формация, то присъствието на някои от по-старите членове запазва харектерния стил и затвърждава репутацията им на водеща световна латино група.

 

 

Въпреки своите 92 години, Рафаел Етиер продължава да е част от формацията и до днес. Той е единственият постоянен член на групата от нейното създаване до сега.

През 2012 El Gran Combo отпразнува своя 50-годишен юбилей, и издаде албума "El Gran Combo 50 Aniversario Vol. 1".

На четвърти октомври 2018 година в зала 1 на НДК почитателите на латино музиката и джаза ще имат шанса да чуят Еl Gran Combo за пръв път на българска сцена.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

El Gran Combo, Рафаел Етиер, салса, музика, концерт

StreetBoard

Гражданските дружинки си правят армия

Вторник, 19 Април 2016 / Общество
  Неправителствена военна организация набира дарения за отряди по границата   Антимигрантските настроения стигнаха до крайност - в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след к [...]

Граждани протестираха пред БАБХ заради убитите кончета

Петък, 06 Януари 2017 / Истории от града
Неправителствени организации искат оставки и промяна в закона    Неправителствени организации за защита на животните протестираха пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината е случаят с умъртвените 4 кончета и две кучета, превозвани без чипове и [...]