Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тъжният клоун

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Под прожектора
1628
  • novinite.bg

Днес се навършват 91 години от рождението на Георги Парцалев

 

 

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“. Така описва работата си Георги Парцалев - актьорът, който остава в спомените на няколко поколения като легендата на българската комедия.

Освен голям актьор, колегите му го помнят и като голям човек. Описват го като бохем, честен човек и интелигентен събеседник. Живял на таван под наем с много книги. Бил и запален колекционер на антики, икони, ретромебели, стари бижута.

Роден е на 16 юни 1925 година в град Левски. Там завършва гимназия, а после е приет да учи медицина. Душата му обаче явно е другасе, и след пет години следване решава да играе на сцена – първо в Театъра на трудовата повинност и в театъра на Строителни войски, разказва afish.bg.

През 1956 година е назначен в новосъзданения Сатиричен театър, а през 1958 година е и първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в жива легенда на българската комедия с участията си в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптъра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987). Голямата му мечта да изиграе образа на Дон Кихот обаче не се сбъдва. Отива си от този свят на 31 октомври 1989 година, когато е на 64 години, болен от левкемия. 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Георги Парцалев, годишнина, актьор, комедия

StreetInside

Аз съм онази майка, която е далеч от съвършенството

Петък, 28 Май 2021 / Към себе си
И която прави всичко по силите си да развива уменията си ден след ден   Станах майка преди седем години... Каква майка съм? Нямам представа, някой ден, само синът ми ще може да отсъди! Но, как аз се усещам като такава... Мисля, че съм много добра и много лоша майка! Мисля, че съм много [...]

Време е за лято

Вторник, 21 Юни 2016 / Към себе си
  Направихте ли вече списъка си със зареждащи мероприятия   Аз за какво живея, ако не отида на море. Така казваше преди време една моя колежка, с която отдавна загубихме връзка. Но съм запомнила желанието й да се радва на лятото с цялата страст, трупана в дългите зимни месеци. Да, [...]