Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тъжният клоун

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Под прожектора
873
  • novinite.bg

Днес се навършват 91 години от рождението на Георги Парцалев

 

 

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“. Така описва работата си Георги Парцалев - актьорът, който остава в спомените на няколко поколения като легендата на българската комедия.

Освен голям актьор, колегите му го помнят и като голям човек. Описват го като бохем, честен човек и интелигентен събеседник. Живял на таван под наем с много книги. Бил и запален колекционер на антики, икони, ретромебели, стари бижута.

Роден е на 16 юни 1925 година в град Левски. Там завършва гимназия, а после е приет да учи медицина. Душата му обаче явно е другасе, и след пет години следване решава да играе на сцена – първо в Театъра на трудовата повинност и в театъра на Строителни войски, разказва afish.bg.

През 1956 година е назначен в новосъзданения Сатиричен театър, а през 1958 година е и първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в жива легенда на българската комедия с участията си в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптъра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987). Голямата му мечта да изиграе образа на Дон Кихот обаче не се сбъдва. Отива си от този свят на 31 октомври 1989 година, когато е на 64 години, болен от левкемия. 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Георги Парцалев, годишнина, актьор, комедия

StreetInside

Събуждането на третото око

Понеделник, 16 Януари 2017 / На предела
Как да разпознаете, че шестата ви чакра е отворена   Третото око, още познато като Окото на съзнанието, което се намира между веждите ви, е шестата чакра, която има много силни способности – счита се, че това е вашата връзка с духовното. Обикновено тази чакра става активна, когато [...]

Как да обичаме себе си?

Вторник, 02 Август 2016 / Към себе си
  Любовта е бумеранг – ако се свързваме с другите чрез нея ще се върне при нас     Мнозина сме си задавали този въпрос, купували сме си книжки за себепознание с практични съвети и положителни твърдения. Обичайте себе си – това ще ви позволи да се приеме [...]