Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тъжният клоун

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Под прожектора
1352
  • novinite.bg

Днес се навършват 91 години от рождението на Георги Парцалев

 

 

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“. Така описва работата си Георги Парцалев - актьорът, който остава в спомените на няколко поколения като легендата на българската комедия.

Освен голям актьор, колегите му го помнят и като голям човек. Описват го като бохем, честен човек и интелигентен събеседник. Живял на таван под наем с много книги. Бил и запален колекционер на антики, икони, ретромебели, стари бижута.

Роден е на 16 юни 1925 година в град Левски. Там завършва гимназия, а после е приет да учи медицина. Душата му обаче явно е другасе, и след пет години следване решава да играе на сцена – първо в Театъра на трудовата повинност и в театъра на Строителни войски, разказва afish.bg.

През 1956 година е назначен в новосъзданения Сатиричен театър, а през 1958 година е и първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в жива легенда на българската комедия с участията си в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптъра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987). Голямата му мечта да изиграе образа на Дон Кихот обаче не се сбъдва. Отива си от този свят на 31 октомври 1989 година, когато е на 64 години, болен от левкемия. 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Георги Парцалев, годишнина, актьор, комедия

StreetView

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]

На кого е статуята, открита в Хераклея Синтика?

Събота, 01 Септември 2018 / Места
Столицата на Средна Струма е била резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници   Тази година най-значимото откритие на археолозите на античния град Хераклея Синтика е двуметрова статуя на римски управник, която вероятно датирамежду 1-ви и средата на 2-ри век сл [...]