Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В памет на Мая Плисецкая

Четвъртък, 05 Май 2016 / Под прожектора
1249
  • glasove.com

 

Една от най-големите балерини на 20 век

 

 

Една от най-големите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая, ни напусна преди година на 89 години. Световноизвестната балерина почина от сърдечен удар в Германия. 

 

 

Мая Плисецкая е родена на 20 ноември 1925 г. в Москва. Тя е руска и съветска балерина, балетмайстор, хореограф, писател, актриса.

Баща ѝ Михаил Плисецки е инженер, а майка ѝ е Ракел Месерер-Плисецкая е актриса в нямото кино. През 1938 г. бащата на бъдещата звезда е екзекутиран по време на сталинските чистки, а майка й е арестувана и заточена в лагер в Казахстан като жена на „изменник на родината“ заедно със седеммесечното братче на Мая.

 

 

Сестрата на майката Суламит Месерер, която е солистка в балета на Болшой театър, поема изцяло грижите за осемгодишното момиче – до освобождаването на Ракел през 1941 г. Всъщност именно влиянието на лелята предопределя бъдещето на легендарната примабалерина, разказва glasove.com.

Сценичният дебют на Мая Плисецкая е в Свердловск, където семейството живее по време на окупацията през 1941-1942 година. През 1943 г. тя завършва Московското хореографско училище и веднага е приета в трупата на Болшой театър, където се утвърждава като примабалерина.

През 1958 г. Плисецкая се омъжва за композитора Родион Шчедрин.

 

 

Мая Плисецкая става прима на балета на Болшой театър през 1960 г., след като Галина Уланова слиза от сцената. Година по-късно Плисецкая блестящо изпълнява ролята на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“, на Аврора в „Спящата красавица“, участва и в редица други постановки.

 


През 1990 година, на 65 години Мая Плисецкая решава да се оттегли от сцената. Въпреки това тя продължава да участва в концерти, които сама си избира, и да води майсторски класове. А на 80-ия си рожден ден дори танцува "Аве Мая" на световноизвестния хореограф Морис Бежар – взривявайки публиката в Кремълския дворец.


Мая Плисецкая е получавала множество руски и международни награди. Сред тях са Златният медал на Париж от Жак Ширак и Орденът на почетния легион.

 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

балет, Мая Плисецкая

StreetBoard

Със страхуване и метани няма да стане

Събота, 27 Август 2016 / Общество
Вместо да се вайка и да ходи при Ердоган, Борисов да затвори границата с Турция    На правителственото заседание тази седмица премиерът ни Бойко Борисов публично призна тежката истина за мигрантската заплаха. Разбира се, той лично и управляващите имат сериозен принос за тази заплах [...]

Туптящо сърце заловило мигрантите

Неделя, 29 Май 2016 / Общество
  Въпреки групите от нелегално влезли в страната, на границата пробив няма, уверява премиерът. Мигрантите вече са върнати    „Няма пробив на българската граница". Това заяви премиерът Бойко Борисов след спешно заседание в Благоевград, след като вчера две големи групи ми [...]