Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В памет на Мая Плисецкая

Четвъртък, 05 Май 2016 / Под прожектора
1999
  • glasove.com

 

Една от най-големите балерини на 20 век

 

 

Една от най-големите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая, ни напусна преди година на 89 години. Световноизвестната балерина почина от сърдечен удар в Германия. 

 

 

Мая Плисецкая е родена на 20 ноември 1925 г. в Москва. Тя е руска и съветска балерина, балетмайстор, хореограф, писател, актриса.

Баща ѝ Михаил Плисецки е инженер, а майка ѝ е Ракел Месерер-Плисецкая е актриса в нямото кино. През 1938 г. бащата на бъдещата звезда е екзекутиран по време на сталинските чистки, а майка й е арестувана и заточена в лагер в Казахстан като жена на „изменник на родината“ заедно със седеммесечното братче на Мая.

 

 

Сестрата на майката Суламит Месерер, която е солистка в балета на Болшой театър, поема изцяло грижите за осемгодишното момиче – до освобождаването на Ракел през 1941 г. Всъщност именно влиянието на лелята предопределя бъдещето на легендарната примабалерина, разказва glasove.com.

Сценичният дебют на Мая Плисецкая е в Свердловск, където семейството живее по време на окупацията през 1941-1942 година. През 1943 г. тя завършва Московското хореографско училище и веднага е приета в трупата на Болшой театър, където се утвърждава като примабалерина.

През 1958 г. Плисецкая се омъжва за композитора Родион Шчедрин.

 

 

Мая Плисецкая става прима на балета на Болшой театър през 1960 г., след като Галина Уланова слиза от сцената. Година по-късно Плисецкая блестящо изпълнява ролята на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“, на Аврора в „Спящата красавица“, участва и в редица други постановки.

 


През 1990 година, на 65 години Мая Плисецкая решава да се оттегли от сцената. Въпреки това тя продължава да участва в концерти, които сама си избира, и да води майсторски класове. А на 80-ия си рожден ден дори танцува "Аве Мая" на световноизвестния хореограф Морис Бежар – взривявайки публиката в Кремълския дворец.


Мая Плисецкая е получавала множество руски и международни награди. Сред тях са Златният медал на Париж от Жак Ширак и Орденът на почетния легион.

 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

балет, Мая Плисецкая

StreetBoard

Джоти Амге: Малките хора не са за подценяване

Неделя, 14 Юни 2020 / Истории от града
Най-ниската жена в света живее щастливо и постига мечтите си    Тя е висока точно 62,7 см, родена е в Индия и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-ниската жена в света. Джоти Амге е родена през 1993 година в Нагпур и е една от най-обичаните актриси.   Джоти била [...]

С шлем или с маска на дискотека?

Понеделник, 22 Юни 2020 / Общество
Властта обяви, че затяга контрола върху противоепидемичните мерки, дали ще помогне?   След като при над 100 установени случая на COVID-19 дневно правителството и щаба ни успокоиха, че заразата е отслабила силата си,  в по-спокойния откъм статистика понеделник здравните власти все п [...]