Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За нещотърсачите, които не страдат от лунички

Събота, 21 Май 2016 / Под прожектора
1501
  • zeit.de

Честит рожден ден на Пипи и честит празник на всички, които обичат детето в себе си!

 

"Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите." Това е една от най-популярните реплики на Пипи, която макар да не празнува юбилей, днес има рожден ден.

Истинското й име е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Тя е 9-годишна, червенокоса, със стърчащи плитки и лунички, които много си харесва. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който държи на верандата и може да го вдигне с едната си ръка. И прави лудории със съседите си Томи и Аника. 

 

 

Историята на Пипи е първата книга на Астрид Линдгрен, от която познаваме още Карлсон и Емил от Лольонеберя. Историята за Пипи Астрид Линдгрен измисля през 1941 г., когато гледа болната си 7-годишна дъщеричка Карин. Книгата е отхвърлена от едно издателство, но след това „Рабен&Сьогрен" я приемат и през 1945 г. излиза първата книга на писателката - "Пипи Дългото Чорапче“.

 

Ето и още малко от момичето, което не иска да порасне:

 

„То наистина не си заслужава — каза Пипи. — Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. - Пък и не умеят да си играят — отбеляза Аника. — Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш! - Кой е казал, че трябва, възрази Пипи. — Ако не се лъжа, тук някъде има едни хапчета… Едни много хубави хапчета за хора, които не искат да пораснат.“

"Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи."


 

"Но, Пипи, каза Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като никога не съм опитвала - отвърна Пипи. А трябва да ти кажа, Томи, че за да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения."

 

"Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено, ако сами си го определят."

 

"Седя си в моята самота и така се надлъгвам със себе си, че да ти е драго да ме слушаш. Онази вечер, когато си легнах, скалъпих една опашата лъжа за някакво теле, което умее да плете дантела и да се катери по дърветата, и знаете ли, вярвах си на всяка дума! Това се вика добра лъжа."

 

 

"- Какво пише там? - заинтересува се Пипи.
- Пише: "Страдате ли от лунички?" - обясни й Аника.
Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше възрастна дама. Пипи тръгна право към нея.
- Не! - заяви решително тя.
- Какво обичаш? - попита дамата.
- Не! - повтори Пипи.
- Не разбирам, какво искаш да кажеш - учуди се дамата.
- Не, съвсем не страдам от лунички! - заяви Пипи.
Едва сега дамата проумя, но когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:
- Но, мило дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
- Ами, че да! - отвърна Пипи. - Но не страдам от тях, а си ги харесвам! ДОВИЖДАНЕ!"

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пипи Дългото Чорапче, Астрид Линдгрен

StreetInside

Игра "Кой ще спечели короната!"

Петък, 03 Април 2020 / Към себе си
Нека правим най-доброто за близките и себе си, но защо да живеем в страх Дните минаваха, а нашият живот продължаваше да тече спокойно - с минимална информация и единствена цел да живеем в покоя. Всичко, което трябваше да се случи на всеки един от нас, щеше да се случи независимо от едно или [...]

Естествената честота на Вселената

Понеделник, 23 Октомври 2017 / На предела
За честотата 432 Hz се казва, че има космически лечебни сили   Честотата 432 Nz се приема за божествения тон, обединяващ свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията, структурата и кода на ДНК и съзнанието на земните същества. Много научни изследвания [...]