Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Куклите, които показват нещата от живота

Вторник, 13 Август 2019 / Стил
531
1 / 4

Пенсионерката Ирина Верхградская и нейните старци

 

„Малкият свят“ е поредица от кукли на самоуката художничка Ирина Верхградская – пенсионерка от Новосибирск, която от 30 години изработва истински поизведения на изкуството. Нейните кукли не само са като живи, а показват по трогателен начин нещата от живота. И въпреки че творбите й са познати в света и често са излагани в музеи, поредицата „Скъпи мои старци“ взриви социалните мрежи и й донесе още по-голяма популярност.  

Миниатюрните фигури с височина от 4 до 17 сантиметра са направени предимно от изкуствена коприна, която след това се грундира и боядисва с маслени бои. Героите на художничката са поставени в различни, главно съветски интериори и изглеждат невероятно трогателни. Включително заради особеното внимание към детайла.

Творбите отразяват самотния живот на възрастните хора, който е изпълнен с ежедневни притеснения и радости. Миниатюрните баби и дядовци ходят на пазар, гледат телевизия, играят с внуците си, разказват цели истории за отношения и съдби. Всъщност поредицата за старите хора включва само 60 от над 1600 поизведения на Ирина.

Пред „Метро“ Верхградская разказва, че не е планирала цикъл за възрастните хора. Но първата изработена от нея кукла предизвиква огромен отклик в интернет, хората започват да й пишат, а тя продължава работата по нея. Сега предстои да бъде изложена в Москва.

 

Куклите може да разгледате в галерията.

Вижте още:

Крале от ядки

Стрийт арт: Скулптури с послания

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кукли, изкуство, скулптури, фигури, Ирина Верхградская

StreetBoard

Рестарт на Белене с частни капитали?

Сряда, 13 Юли 2016 / Общество
  БСП поиска рестарт на строителството на атомната централа, от ГЕРБ предложиха приватизация     Идеята за приватизация на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" с всичките му активи и пасиви за поне 1,5 млрд. лв. лансира председателят на енергийната парламентарна комисия и б [...]

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“?

Понеделник, 14 Януари 2019 / Общество
Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама души за унищожаването на защитената територия   Три дни след като стана ясно, че дюните в района на къмпинг „Смокиня“ са унищожени, прокуратурата повдигна обвинение срещу двама души за разораването на защитената територия. Това са [...]