Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Продадоха чайник за 800 хиляди долара

Събота, 24 Февуари 2018 / Стил
639
  • Independent

 Керамичният съд е изработен през 18-и век от прочут майстор 

 

Британски колекционер продаде чайник за 800 000 долара. Тъй като е със счупена дръжка и без капак, керамичният съд е купен на аукцион през 2016 г. за около 20 долара, съобщава Independent.

По-късно става ясно, че съдът е изработен между 1766 и 1800 г. в графство Мидълсекс.

Купувачът е колекционер, експерт по керамиката, който веднага оценил находката. За да се увери обаче той показал керамичния съд на експерт от аукционна къща Woolley and Wallis. Така става ясно, че съдът е изработен от прочутия грънчар Джон Бартлъм. Неговите изделия са изключително резки на пазара - известни са само 6 предмета на Бартлъм, а чайникът се появява за пръв път.

Чайникът бил пуснат на търг с очакването за цена от около 70 хиляди долара, но „минава под чукчето“ за десет пъти по-голяма сума. Сега керамичното изделие ще бъде изложено за широката публика в САЩ.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

чайник, Джон Бартлъм, аукцион

StreetBoard

Съдът отмени новата цена на винетките

Петък, 15 Юли 2016 / Общество
Държавата събра 60 млн. повече от по-скъпите винетки. Ще ги върне ли?    Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на правителството за поскъпването на винетките, съобщи адвокат Николай Димитров, цитиран от Нова телевизия. Новата тарифа беше атакувана [...]

Ресторантите не могат да даряват на социални кухни

Петък, 04 Ноември 2016 / Общество
Бездомните могат да получат готвено от заведението само на улицата, не и в социален дом   Заради сблъсък на различни нормативни уредби, дарената сготвена храна не може да стигне до нуждаещите се в старческите домове и детските социални центрове. Там се приемат само продукти, които се г [...]