Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Растения, които чистят въздуха

Събота, 28 Септември 2019 / Стил
661
  • Антуриум

Много от тях не са капризни за отглеждане

 

Въздухът в помещенията съдържа голям брой вредни вещества, които можем да намалим значително, ако изберем подходящите стайни растения. През 1989 NASA прави проучване „Чист въздух“, за да определи кои домашни растения са най-добри за пречистване на въздуха. Оказва се, че някои от стайните растения абсорбират до 85% от потенциално вредните газове, пречиствайки въздуха в нашите домове, обществени места и офиси.

 

Според проучването замърсителите, които влияят на здравето ни са:

 

  • Формалдехид. Неговият източник са талашитените плоскости и меката мебел, килимите, цигареният дим, пластмасовите съдове и природният газ. Може да причини алергии, дразнене на лигавиците, астма и различни кожни заболявания.

  •  
  • Трихлоретилен. Открива се в печатарските мастила, боите, лаковете, почистващите препарати и хлорираната вода. Силен канцероген, който дразни очите и кожата, уврежда черния дроб и води до психомоторна възбуда.

  •  
  • Бензен.  Открива се в боите, лаковете, лепилата, почистващите препарати, течните сапуни, гумата и цигарения дим. Това е канцероген, който се натрупва в мастната тъкан и може да причини левкемия, нервна възбуда (подобна на тази, причинена от алкохола), недостиг на въздух, спадане на кръвното налягане и конвулсии.

  •  
  • Амоняк. Открива се в компютърните части, цигарения дим, почистващите препарати. Причинява сухота и възпаление на гърлото, кашлица, болки в гърдите, подуване на ларинкса и белите дробове.

  •  
  • Ксилен. Използва се за направата на пластмаси, бои, лакове и лепила. Открива се в изгорелите автомобилни газове, кожени изделия и тютюнев дим. Дразни кожата, очите и дихателните пътища.

 

Голяма част от стайните растения "изсмукват" тези вредни вещества. Такива са филодендронът, бенджаминът, някои видове палми, хризантемите, герберите. 

В галерията може да видите 20 от растенията, които намаляват вредния ефект от тези замърсители.

 

Вижте още:

Красиви убийци

Градината на чудесата в Дубай

Гумени удобства

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

цветя, растения, въздух, пречистване, токсични вещества

StreetView

Светът от много близо

Неделя, 27 Октомври 2019 / Приключения
Най-добрите снимки, направени под микроскоп, в конкурса Nikon Small World   За Тереза Згода и Тереза Куглър снимането под микроскоп е дисциплина, която смесва страстта към изкуството и страстта към науката. Изображението, което печели ежегодното състезание Nikon Small World през 20 [...]

800 км на ски през Арктика

Петък, 22 Февуари 2019 / Приключения
След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска  полярна експедиция   800 км през Швеция, Финландия и Норвегия – това е маршрутът на най-дългата българска самостоятелна полярна експедиция, предприемана досега. В началото на март  фотографа и гид на арк [...]