Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Растения, които чистят въздуха

Събота, 28 Септември 2019 / Стил
591
  • Антуриум

Много от тях не са капризни за отглеждане

 

Въздухът в помещенията съдържа голям брой вредни вещества, които можем да намалим значително, ако изберем подходящите стайни растения. През 1989 NASA прави проучване „Чист въздух“, за да определи кои домашни растения са най-добри за пречистване на въздуха. Оказва се, че някои от стайните растения абсорбират до 85% от потенциално вредните газове, пречиствайки въздуха в нашите домове, обществени места и офиси.

 

Според проучването замърсителите, които влияят на здравето ни са:

 

  • Формалдехид. Неговият източник са талашитените плоскости и меката мебел, килимите, цигареният дим, пластмасовите съдове и природният газ. Може да причини алергии, дразнене на лигавиците, астма и различни кожни заболявания.

  •  
  • Трихлоретилен. Открива се в печатарските мастила, боите, лаковете, почистващите препарати и хлорираната вода. Силен канцероген, който дразни очите и кожата, уврежда черния дроб и води до психомоторна възбуда.

  •  
  • Бензен.  Открива се в боите, лаковете, лепилата, почистващите препарати, течните сапуни, гумата и цигарения дим. Това е канцероген, който се натрупва в мастната тъкан и може да причини левкемия, нервна възбуда (подобна на тази, причинена от алкохола), недостиг на въздух, спадане на кръвното налягане и конвулсии.

  •  
  • Амоняк. Открива се в компютърните части, цигарения дим, почистващите препарати. Причинява сухота и възпаление на гърлото, кашлица, болки в гърдите, подуване на ларинкса и белите дробове.

  •  
  • Ксилен. Използва се за направата на пластмаси, бои, лакове и лепила. Открива се в изгорелите автомобилни газове, кожени изделия и тютюнев дим. Дразни кожата, очите и дихателните пътища.

 

Голяма част от стайните растения "изсмукват" тези вредни вещества. Такива са филодендронът, бенджаминът, някои видове палми, хризантемите, герберите. 

В галерията може да видите 20 от растенията, които намаляват вредния ефект от тези замърсители.

 

Вижте още:

Красиви убийци

Градината на чудесата в Дубай

Гумени удобства

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

цветя, растения, въздух, пречистване, токсични вещества

StreetInside

Защо имаме пет пръста?

Събота, 08 Октомври 2016 / На предела
Изследователите са убедени, че крайниците на гръбначните животни, както и на човека, са произлезли от рибните перки   Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични изследвания изясниха защо човек има пет пръста. Оказало се, че развитието на крайниците се определ [...]

Какво ви спира да бъдете честни

Сряда, 11 Май 2016 / Кариера
  Лидерите трябва да могат да казват горчивата истина, дори с риск от „прекрояване“ на отношенията в организацията   Ако уважавате една връзка, тогава грижа ли ви е достатъчно да казвате това, което трябва да бъде казвано? Избягването на честна дискусия, защото ви е г [...]