Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шах под микроскоп

Вторник, 16 Юни 2020 / Стил
228
  • dailysabah.com
  • dailysabah.com
1 / 2

Турски микроскулптор създаде най-миниатюрния комплект за игра

 

Турски микроскулптор измайстори миниатюрна керамична шахматна дъска с размери 9 на 9 милиметра – два пъти по-малка от тази на сегашния притежател на рекорда на Гинес, съобщава „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Некатъ Коркмаз казва, че през последните шест месеца е работил около 6 часа всеки ден, за да завърши своя малък шахматен комплект.

„Понякога бях много уморен, но за мен беше голямо удоволствие да виждам как това произведение на изкуството върви към завършване“, каза Коркмаз. „Направих наистина използваем микрошах.“

Детайлите на шахматния комплект могат да се видят само под микроскоп, като той се играе със специални пръчици. Шахматният комплект е върху дъска с размери 9 мм на 9 мм, а фигурите са между 1,5 мм и 3 мм.

Коркмаз иска да кандидатства за Книгата на световните рекорди на Гинес – световния авторитет за редки постижения – за да регистрира своя минишахмат.

Комплектът се състои от 32 елемента.

Сегашният световен рекордьор е американецът Ара Газарян с комплект с размери 15,3 на 15,3 мм.

„Той е почти два пъти по-голям от моя“, казва Коркмаз, който иска да пренесе рекорда на територията на своята държава.

Повече от 40 произведения на турския скулптор, които могат да се видят само чрез лупа или микроскоп, са изложени в Художествения център на Коркмаз „Micro Miniatur Art Center and Exhibition Area“ в Кушадасъ, на егейското крайбрежие на Турция.

Сред неговите произведения са и 2-милиметрова скулптура на спринцовка в чест на усилията на медицинския персонал, който се бори срещу новия коронавирус, както и молитвена бриеница с 99 имена на Бог, изписани върху нея, направена от смокинови семена.

 

Вижте още:

Крале от ядки

Куклите, които показват нещата от живота

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шах, Гинес, миниатюрни фигури, скулптор, Коркмаз

Street of Hope

Таблетите затъпяват децата

Събота, 22 Октомври 2016 / В клас
Продължителните занимания с видеоигри и телевизия намаляват мотивацията на учениците, правят ги нетърпеливи и неспособни да довеждат нещата до край   Американски психолози доказаха валидността на общото мнение, че мобилните телефони, таблетите и другите електронни устройства пречат на д [...]

Моля, не помагайте на децата ми

Четвъртък, 16 Март 2017 / Родители
“Аз не си седя тук, на цели 5 метра от децата ми, защото прекалено много ме мързи да стана и да им помогна да изкачат стълбата …”   Към другите родители в парка: “Скъпи родители, Моля, не изкачвайте дъщерите ми до върха на стълбата, особено след като сте [...]