Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шах под микроскоп

Вторник, 16 Юни 2020 / Стил
403
  • dailysabah.com
  • dailysabah.com
1 / 2

Турски микроскулптор създаде най-миниатюрния комплект за игра

 

Турски микроскулптор измайстори миниатюрна керамична шахматна дъска с размери 9 на 9 милиметра – два пъти по-малка от тази на сегашния притежател на рекорда на Гинес, съобщава „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Некатъ Коркмаз казва, че през последните шест месеца е работил около 6 часа всеки ден, за да завърши своя малък шахматен комплект.

„Понякога бях много уморен, но за мен беше голямо удоволствие да виждам как това произведение на изкуството върви към завършване“, каза Коркмаз. „Направих наистина използваем микрошах.“

Детайлите на шахматния комплект могат да се видят само под микроскоп, като той се играе със специални пръчици. Шахматният комплект е върху дъска с размери 9 мм на 9 мм, а фигурите са между 1,5 мм и 3 мм.

Коркмаз иска да кандидатства за Книгата на световните рекорди на Гинес – световния авторитет за редки постижения – за да регистрира своя минишахмат.

Комплектът се състои от 32 елемента.

Сегашният световен рекордьор е американецът Ара Газарян с комплект с размери 15,3 на 15,3 мм.

„Той е почти два пъти по-голям от моя“, казва Коркмаз, който иска да пренесе рекорда на територията на своята държава.

Повече от 40 произведения на турския скулптор, които могат да се видят само чрез лупа или микроскоп, са изложени в Художествения център на Коркмаз „Micro Miniatur Art Center and Exhibition Area“ в Кушадасъ, на егейското крайбрежие на Турция.

Сред неговите произведения са и 2-милиметрова скулптура на спринцовка в чест на усилията на медицинския персонал, който се бори срещу новия коронавирус, както и молитвена бриеница с 99 имена на Бог, изписани върху нея, направена от смокинови семена.

 

Вижте още:

Крале от ядки

Куклите, които показват нещата от живота

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шах, Гинес, миниатюрни фигури, скулптор, Коркмаз

StreetBoard

Започна кампания за сваляне на клипа за БГ председателството

Събота, 13 Януари 2018 / Общество
Евродепутатът Карима Дели смята, че в него има намек за сексуален тормоз    Френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип на България за европредседателството, защото е видяла в него "толериране на сексуален тормоз", съобщи ClubZ.bg [...]

Безработни ще гледат децата, които не ходят на ясли

Сряда, 14 Юни 2017 / Общество
20 млн. лева от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са предвидени за детегледачи   Безработни ще бъдат наемани за детегледачи на деца, които не са приети в детска ясла и детска градина, а родителите им искат да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект [...]