Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Татуировката: Начин да изразиш себе си или стигма

Четвъртък, 17 Февуари 2022 / Стил
408
  • StreetWatch
1 / 2

Над 1 млн. Българи имат рисунки по тялото, всеки втори до 30 години има татус

 

Познавах жена, която имаше татуировки на целите си ръце, работеше с деца и това не беше проблем за работодателя й. Не съм виждала дете или негов родител, който да е реагирал негативно на стила й, а за хората, които работеха с нея, важно беше какво може и знае и какъв човек е, а не как изразява себе си чрез външността си. Ако тя работеше в някаква институция обаче, вероятно нещата щяха да бъдат различни.

За всеки пети българин обаче хората с татуировки е вероятно да са свързани с криминални прояви, затова, ако разберат за такива, биха променили мнението си. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Според данните 22% от българите посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, ако видят, че има татуировки. А 21% са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви.

В същото време 19% от българите посочват, че имат татуировка. В тази група делът на мъжете е по-голям. А почти половината от 18-29-годишните заявяват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта делът татуираните драстично намалява - над 90% от хората над 50 години твърдят, че нямат рисунки по тялото си. Половината от споделилите, че са имат татуировка, имат само една, 29% - две, а 12% имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за “красота/ стил” (44%), “израз на любов към определен човек” (38%), както и “изразява това, което съм” – 28%. Сред останалите изтъкнати причини са “като символ на нова страница в живота ми”, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота и стил. А мъжете по-често са тези, които си правят татуировки като принадлежност към отбор или почит към национален герой. Сходни са дяловете на мъжете и жените спрямо мотива “израз на любов към определен човек”. Данните показват, че едва 3% от хората с татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си към непознат човек, когато видят, че има татуировки, но 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към човек, ако видят, че той има татуировки.

23% посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение.

 

Вижте още: 

Една непрекъсната линия

Невидими медицински татуировки

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

татуировки, стил, изкуство

StreetBoard

Над 65 млн. души в търсене на нов живот

Вторник, 20 Юни 2017 / Общество
През миналата година около 7 милиона души са се върнали в домовете си, но в същото време са се появили повече от 10 милиона нови бежанци   Светът преживява най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. По данни на ООН над 65,6 млн. души са напуснали домовете си до края на [...]

НВИМ показва печата на граф Игнатиев

Неделя, 03 Март 2019 / Общество
Правнукът на руския генерал Дмитрий Игнатиев подари ценната семейна реликва   Личният печат на Граф Игнатиев беше дарен на българската държава. Подаръка на Националния военноисторически музей направи правнукът на руския генерал - Димитрий Игнатиев, пристигнал у нас специално за този пов [...]