Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Татуировката: Начин да изразиш себе си или стигма

Четвъртък, 17 Февуари 2022 / Стил
214
  • StreetWatch
1 / 2

Над 1 млн. Българи имат рисунки по тялото, всеки втори до 30 години има татус

 

Познавах жена, която имаше татуировки на целите си ръце, работеше с деца и това не беше проблем за работодателя й. Не съм виждала дете или негов родител, който да е реагирал негативно на стила й, а за хората, които работеха с нея, важно беше какво може и знае и какъв човек е, а не как изразява себе си чрез външността си. Ако тя работеше в някаква институция обаче, вероятно нещата щяха да бъдат различни.

За всеки пети българин обаче хората с татуировки е вероятно да са свързани с криминални прояви, затова, ако разберат за такива, биха променили мнението си. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“.

Според данните 22% от българите посочват, че биха променили мнението си за непознат човек, ако видят, че има татуировки. А 21% са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви.

В същото време 19% от българите посочват, че имат татуировка. В тази група делът на мъжете е по-голям. А почти половината от 18-29-годишните заявяват, че са си направили татуировка. С увеличаването на възрастта делът татуираните драстично намалява - над 90% от хората над 50 години твърдят, че нямат рисунки по тялото си. Половината от споделилите, че са имат татуировка, имат само една, 29% - две, а 12% имат повече от три татуировки.

Сред основните причини, които хората с татуировки изтъкват за решението си да си направят татуировка, са за “красота/ стил” (44%), “израз на любов към определен човек” (38%), както и “изразява това, което съм” – 28%. Сред останалите изтъкнати причини са “като символ на нова страница в живота ми”, изразяване на принадлежност към футболен отбор, почит към национален герой, както и израз на идеологически възгледи. При жените, които имат татуировки, водещата причина е свързана с красота и стил. А мъжете по-често са тези, които си правят татуировки като принадлежност към отбор или почит към национален герой. Сходни са дяловете на мъжете и жените спрямо мотива “израз на любов към определен човек”. Данните показват, че едва 3% от хората с татуировки, са се притеснявали, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите посочват, че биха променили мнението си към непознат човек, когато видят, че има татуировки, но 71% не споделят това мнение. В голямата си част възрастните хора биха променили мнението си към човек, ако видят, че той има татуировки.

23% посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат човек на работа. Тук отново възрастта се оказва от ключово значение.

 

Вижте още: 

Една непрекъсната линия

Невидими медицински татуировки

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

татуировки, стил, изкуство

StreetView

Ботаническа градина в дядовия двор

Събота, 18 Юни 2016 / Места
Млад географ събра над 300 растения в Ихтиманското село Борика   Изкуство ли е градинарството, или просто занаят? Въпрос на лично отношение. Може просто да практикуваш древното свещенодействие – семе-земя-слънце-вода-храна, оставено ти в наследство от фамилията; а може да го пресъ [...]

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата     Лещен   Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на [...]