Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В очакване на Рождество

Петък, 22 Декември 2017 / Стил
433
  • Интересна идея как да създадем празнично настроение

Преди Коледа купете нещо за дома

 

С всеки ден от декември коледното настроение ни завладява все повече и повече в очакване на светлия празник и топлината на домашното огнище. Бъдни вечер е празникът, който събужда надеждата и вярата в доброто. Коледа е ден на уют и обич, който ни зарежда с вълшебства.

И кога, ако не на Коледа, да си спомним за българските традиции и обичаи – повечето, от които спазваме и до днес.

Традицията повелява преди Бъди вечер да купим нещо за дома. Старите хора казват, че трябва да е нещо, което не разлива, а се пълни - да е пълна къщата. Например купа, чаша или кутия за хляб - изборът е ваш, но изключете от списъка с покупки неща като черпак, лъжица или покривка.

В деня на Бъди вечер се приготвят нечетен брой постни ястия - традиционните сърми, боб, пълнени чушки, тиква, пълнена с орехи, баклава, баница с лук и баница с тиква, ошав. Задължително на масата има обреден хляб – постна питка, в която по традиция се слага пара - символ на богата година. Освен нея се слага копче, което показва, че притежателят му ще има работа през годината, дървена клечка - символ на здравето и боб, който показва на късметлията, че годината за него ще бъде плодородна и ще жъне успехи.

Някога хората са постилали слама под софрата, а зад вратата слагали дървен плуг за здраве. После нареждали ястията и запалвали свещичка върху обредния хляб. Къщата се кадяла с тамян за здраве и да избяга злото от този дом. После всички казват молитвата „Отче наш”, а питката се разчупва от най-възрастния член на семейството – на толкова парчета, колкото са хората и животните в дома. Първото парче пък се оставя за Бог и Св. Богородица, нали все пак празнуваме Рождество Христово?

След края на вечерята се чупят орехи, ако е хубава ядката, значи ви чака хубав късмет.

Масата се оставя цяла нощ непокътната до сутринта, за да слезе да се нахрани Бог и да благослови дома.

На Коледа сутринта стопаните на дома отиват на гости до кумовете с дарове. Приготвя се обяд и вечеря с месо (пуйка и пиле). Коледари пеят за здраве от къща на къща и стопанката ги дарява.

 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Коледа, Бъдни вечер, Рождество, традиции

StreetView

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

Вторник, 29 Ноември 2016 / Места
Това е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение     Ново защитно съоръжение беше монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕ [...]

Призрачни места: Европа в Китай

Неделя, 26 Юни 2016 / Места
  Странно или не, но в Китай има подобия на много европейски градове – с изцяло френска, италианска, немска, австрийска, холандска архитектура. А това, което ги обединява, е, че не се радват на особен интерес от местното население, ако говорим за заселване там. Затова пък привличат [...]