Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Все повече хора обединяват старите заеми, за да финансират нови проекти

Понеделник, 15 Ноември 2021 / Стил
257
  • графика: БНП Париба

1/3 от потребителските кредити на 20-40 годишните са за консолидация

 

Продължава тенденцията за обединяване на заеми, но тя е водена не от невъзможност за обслужване на задълженията, а от желание за развитие на нови проекти. Това показва обзорът „Потребителският кредит на българина“ за периода май-октомври 2021 г., подготвен от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси. Според данните една трета от заявленията, подадени от хората между 20 и 40 години са за такива проекти. Средната стойност на заемите е 9 330 лева. Това показва, че младите хора са по-склонни да използват иновативни и удобни финансови продукти и да оптимизират месечните си разходи. Интересна тенденция е, че хората използват тези кредити не само, за да обединят стари задължения, но и за да си осигурят средства за нови проекти, подчертава проучването. 

 

През последните 6 месеца е отчетен ръст от 13.7% на средната сума на заявленията за кредити за консолидация, като тя достига 10 890 лв. Като цяло средните суми на заявките за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България нарастват с 9.4%, което показва че в периоди без локдаун хората са по-склонни да реализират големи проекти. Например, средната сума на заявленията за кредити за ремонт на дома нарастваа с 6.7% до 9 026 лева, за покупка на употребяван автомобил – с 6.5% до 9 154 лв., а за пари в брой – с 15.3% до 5 718 лв.

Над 90% от хората прибягват към обединяване на задължения с цел да оптимизират и преструктурират стари кредити и да отделят средства за нови начинания. Затова предпочитат по-висока месечна вноска за консолидация – средно 330 лв. Средната вноска по останалите потребителски кредити на банката е 250 лв. Според експертите това означава, че за тези хора заемът не е „лекарство“ срещу висока задлъжнялост, а ключ към ново потребление, с което да повишат стандарта си на живот. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че хората обединяват по-малко от два заема, тоест търсят удобство при изплащането на задължения, а не облекчение на дългово бреме.

През 2015 г. делът на кредитите за консолидация е 17.2% от всички заявления, а днес е 27.6%. Расте и средната сума на тези кредити - през 2015 година хората кандидатстваха за средно за 5 325 лв., сега тя е двойно по-висока. Според данните на банката, заявленията за обединяване на задължения с най-висока средна стойност са подавани от хора на възраст 40-49 години – 12 834 лева.

В периода май-октомври 2021 г. българите най-често търсеха финансиране за реализиране на проекти като ремонт на дома – 35.3% от заявленията, консолидация – 27.6% и покупка на употребяван автомобил – 16.1%. Делът на най-търсените кредити не се е променил значително в сравнение с предходните шест месеца, което показва, че приоритетите на хората остават същите - уютен дом, разумно управление на семейния бюджет и притежание на по-добър автомобил. Сред топ10 цели на проектите са и пари в брой, лечение, покупка на мебели, семейни тържества, почивки, ремонти на автомобили и плащане на сметки.

 

Вижте още:

Българите теглят кредити за стари задължения и ремонти

Пандемията доведе до скок на лошите кредити

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кредити, заеми, финансиране, проекти, ремонт, БНП Париба

StreetBoard

Двоен скок на дълговете ни за две години

Вторник, 14 Март 2017 / Общество
С 10% по-малко българи са успели да си платят сметките за януари и февруари през тази година    Необслужваните дългове на домакинствата са се увеличили с 22 процента през последната година, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции. Бързите заеми остават основен изто [...]

В Драгалевци си дават пенсиите за канализация

Четвъртък, 28 Юли 2016 / Истории от града
В сряда хората излизат на поход за спасяване на квартала от екологична катастрофа   Възрастните жители на „Драгалевци“ се отказват от увеличението на пенсиите си, за да събират пари за изграждане на канализация в квартала. Хората били готови да внасят увеличението на пенсиит [...]