Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Все повече хора обединяват старите заеми, за да финансират нови проекти

Понеделник, 15 Ноември 2021 / Стил
399
  • графика: БНП Париба

1/3 от потребителските кредити на 20-40 годишните са за консолидация

 

Продължава тенденцията за обединяване на заеми, но тя е водена не от невъзможност за обслужване на задълженията, а от желание за развитие на нови проекти. Това показва обзорът „Потребителският кредит на българина“ за периода май-октомври 2021 г., подготвен от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси. Според данните една трета от заявленията, подадени от хората между 20 и 40 години са за такива проекти. Средната стойност на заемите е 9 330 лева. Това показва, че младите хора са по-склонни да използват иновативни и удобни финансови продукти и да оптимизират месечните си разходи. Интересна тенденция е, че хората използват тези кредити не само, за да обединят стари задължения, но и за да си осигурят средства за нови проекти, подчертава проучването. 

 

През последните 6 месеца е отчетен ръст от 13.7% на средната сума на заявленията за кредити за консолидация, като тя достига 10 890 лв. Като цяло средните суми на заявките за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България нарастват с 9.4%, което показва че в периоди без локдаун хората са по-склонни да реализират големи проекти. Например, средната сума на заявленията за кредити за ремонт на дома нарастваа с 6.7% до 9 026 лева, за покупка на употребяван автомобил – с 6.5% до 9 154 лв., а за пари в брой – с 15.3% до 5 718 лв.

Над 90% от хората прибягват към обединяване на задължения с цел да оптимизират и преструктурират стари кредити и да отделят средства за нови начинания. Затова предпочитат по-висока месечна вноска за консолидация – средно 330 лв. Средната вноска по останалите потребителски кредити на банката е 250 лв. Според експертите това означава, че за тези хора заемът не е „лекарство“ срещу висока задлъжнялост, а ключ към ново потребление, с което да повишат стандарта си на живот. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че хората обединяват по-малко от два заема, тоест търсят удобство при изплащането на задължения, а не облекчение на дългово бреме.

През 2015 г. делът на кредитите за консолидация е 17.2% от всички заявления, а днес е 27.6%. Расте и средната сума на тези кредити - през 2015 година хората кандидатстваха за средно за 5 325 лв., сега тя е двойно по-висока. Според данните на банката, заявленията за обединяване на задължения с най-висока средна стойност са подавани от хора на възраст 40-49 години – 12 834 лева.

В периода май-октомври 2021 г. българите най-често търсеха финансиране за реализиране на проекти като ремонт на дома – 35.3% от заявленията, консолидация – 27.6% и покупка на употребяван автомобил – 16.1%. Делът на най-търсените кредити не се е променил значително в сравнение с предходните шест месеца, което показва, че приоритетите на хората остават същите - уютен дом, разумно управление на семейния бюджет и притежание на по-добър автомобил. Сред топ10 цели на проектите са и пари в брой, лечение, покупка на мебели, семейни тържества, почивки, ремонти на автомобили и плащане на сметки.

 

Вижте още:

Българите теглят кредити за стари задължения и ремонти

Пандемията доведе до скок на лошите кредити

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кредити, заеми, финансиране, проекти, ремонт, БНП Париба

StreetView

Най-големият басейн в света е в Чили

Понеделник, 13 Януари 2020 / Места
Изкуствената лагуна спасява туристите от акулите   Най-големият басейн в света се намира в Чили, в курорта Сан Алфонсо дел Мар. Всъщност самият курорт представлява изкуствено създадена лагуна. Огромният басейн, който е вписан в книгата на Гинес за най-дълъг и най-дълбок басейн, има про [...]

Какво можем да научим от изолацията

Сряда, 26 Април 2017 / Приключения
Присъствието дори на един човек около вас отнема свободата ви   Искали ли сте някога да се върнете към по-прост живот, където няма телефони, телевизия, няма напрежение в работата и където не се сте заобиколени от хора и шум през цялото време? Един човек решил, че не просто иска, той наи [...]