Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Българската Коледа“ събра 2 млн. лева

Понеделник, 26 Декември 2016 / Гласът на детето
195
  • vesti.bg

Тази година кампанията е насочена към децата с хронични заболявания

 

Благотворителната инициатива на президента "Българската Коледа", в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания, продължава, като до момента са събрани над 2 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Над 700 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на кампанията. В дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили повече от 1,4 млн лева.
Вчера се състоя благотворителния спектакъл "Българската Коледа", в който участваха български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.

Новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания и да осигури модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетските и областни лечебни заведения, които имат изградени компетенции, ясна стратегия за подобряване диагностиката и лечението на тези заболявания и функционират като референтни центрове.

Тежките хронични заболявания при децата протичат за дълъг период от време, а често и през целия живот. Характерното за тях е, че болните се нуждаят от постоянни медицински и социални грижи. Честотата на тежките хронични заболявания се колебае в широк диапазон поради големите различия в тежестта на конкретните заболявания – онкологични, неврологични, дихателни, ревматологични, метаболитни, ендокринологични, сърдечни, нефрологични, ортопедични и др.

Хроничните заболявания налагат системна медицинска грижа, в нередки случаи водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна и точна диагностика и лечение се стига до смърт или тежка инвалидизация за цял живот. Тежките хронични заболявания са с периоди на ремисия и обостряне, поради което се изисква постоянен медицински контрол, медикаментозно поддържащо лечение и доста често продължителна рехабилитация.
В рамките на предишните тринадесет издания на благотворителната инициатива "Българската Коледа" бяха събрани над 30 милиона лева. С тях е закупена апаратура за 229 лечебни заведения в цялата страна и е оказана помощ на 3409 деца.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Българската коледа, кампания, благотворителност, хронични заболявания, деца

StreetInside

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]