Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Българската Коледа“ събра 2 млн. лева

Понеделник, 26 Декември 2016 / Гласът на детето
822
  • vesti.bg

Тази година кампанията е насочена към децата с хронични заболявания

 

Благотворителната инициатива на президента "Българската Коледа", в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания, продължава, като до момента са събрани над 2 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Над 700 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на кампанията. В дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили повече от 1,4 млн лева.
Вчера се състоя благотворителния спектакъл "Българската Коледа", в който участваха български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.

Новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания и да осигури модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетските и областни лечебни заведения, които имат изградени компетенции, ясна стратегия за подобряване диагностиката и лечението на тези заболявания и функционират като референтни центрове.

Тежките хронични заболявания при децата протичат за дълъг период от време, а често и през целия живот. Характерното за тях е, че болните се нуждаят от постоянни медицински и социални грижи. Честотата на тежките хронични заболявания се колебае в широк диапазон поради големите различия в тежестта на конкретните заболявания – онкологични, неврологични, дихателни, ревматологични, метаболитни, ендокринологични, сърдечни, нефрологични, ортопедични и др.

Хроничните заболявания налагат системна медицинска грижа, в нередки случаи водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна и точна диагностика и лечение се стига до смърт или тежка инвалидизация за цял живот. Тежките хронични заболявания са с периоди на ремисия и обостряне, поради което се изисква постоянен медицински контрол, медикаментозно поддържащо лечение и доста често продължителна рехабилитация.
В рамките на предишните тринадесет издания на благотворителната инициатива "Българската Коледа" бяха събрани над 30 милиона лева. С тях е закупена апаратура за 229 лечебни заведения в цялата страна и е оказана помощ на 3409 деца.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Българската коледа, кампания, благотворителност, хронични заболявания, деца

StreetBoard

Защо банковият съюз не е разумен вариант за държавите извън еврозоната?

Петък, 27 Април 2018 / Общество
  Банковият съюз бе създаден в отговор на банковата криза и кризата с държавните дългове в еврозоната. Въпреки че е невъзможно напълно да предотврати възникването на банкови кризи в бъдеще, един добре изграден Банков съюз би трябвало да минимизира вероятността за възникването на такива к [...]

Кабинетът одобри проекта за Бюджет 2018

Понеделник, 30 Октомври 2017 / Общество
В него е заложено увеличение на минималната заплата, възнагражденията в публичния сектор и осигурителните вноски   Кабинетът одобри законопроекта за Държавния бюджет на България за 2018г. и тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018 – 2020г. На заседанието са одобрени и закон [...]