Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Деца помагат на други деца

Петък, 28 Октомври 2016 / Гласът на детето
414
  • МТСП

Идеята е деца, които живеят със семействата си, да помагат с уроците на деца, лишени от грижата на родителите си 

 

 

В първия за страната Център за настаняване на деца от семеен тип в пловдивския квартал Коматево днес стартира националната инициатива "Деца помагат на деца". Тя е на Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията за закрила на децата, а идеята е деца да идват в центровете за настраняване и да помагат на живеещите там свои връстници да пишат домашните и да учат уроците си.

В триетажната къща в Коматево са настанени 13 деца. Центърът от семеен тип работи от 13 години, първоначално с помощта на английска фондация. Сега в Пловдив има 9 жилища от този тип. 

В Коматево, живеят деца, чиито истории са ги довели до подобно решение - някои от тях са в регистъра за осиновяване, други ще бъдат върнати в семействата им, когато те се реинтегрират, трети ще продължат в приемни семейства, разказва БГНЕС.

Първите двама, дошли да помогнат на децата от центъра в Коматево, бяха Борис Ангелов и Цветан Тодоров. Средният успех на домакините се върти около...среден, така че всяка помощ в това отношение ще бъде добре дошла. Целта е не само децата без родителска грижа да повишат успеха си в училище, а и да намерят приятели. 

„Надявам се да се включат много ученици и деца от цяла България и да помагат на своите връстници и на по-малките. Вярвам, че подобна инициатива ще бъде изключително полезна, вече имаме желаещи доброволци, готови да се включат. Целта е децата да имат високи оценки в училище, защото добрият живот може да стане само с много знания“, каза социалният министър Зорница Русинова. Освен на децата в центровете обаче, общуването с връстниците в тези къщички ще помогне и на другите деца да станат по-отговорни и съпричастни към децата в неравностойно положение. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, център на настаняване, Пловдив, Коматево

Street of Art

Роджър Уотърс гостува у нас с новото си турне Us + Them

Вторник, 26 Септември 2017 / Под прожектора
Шоуто е комбинация от творби от дългогодишната кариера на музиканта с Pink Floyd и нови песни    Английският музикант Роджър Уотърс гостува с новото си грандиозно турне Us + Them на 4 май в зала "Арена Армеец", съобщиха организаторите от "София мюзик ентерпрайсис".  [...]

Африка в косите

Петък, 06 Януари 2017 / Стил
Колекцията прически на Лиза Фарал, която отдава почит на африканската култура   Когато става въпрос за прически и коафьорско изкуство, Лиза Фарал е една от най-добрите. Колекцията й Armour спечели първо място в 3 категории на The Black Hair Awards и беше един от финалистите на престижн [...]