Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дете почина след насилие в училище

Събота, 25 Февуари 2017 / Гласът на детето
2818
  • btvnovinite.bg

Момичето е било ритано в корема от свой съученик

 

Пореден случай с насилие в училище завърши трагично. 11-годишно момиче почина след като според първоначалната информация е било ритано в корема от свой съученик. Инцидентът е станал вчера следобед в 52 Основно училище в столичния квартал "Бояна". Другото дете също е на 11 години, а събитията са станали в стаята на занималнята.

Не е ясно дали в този момент в стаята е присъствал учител, но от училището са съобщили, че след инцидента момичето не се е оплакало, а два часа по-късно му прилошава и викат линейка.

Директорът на училището веднага е уведомил шефа на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева, обяснява  "Дарик". Според неговите думи момичето е получило три последователни припадъка. Учители опитали да помогнат на детето до пристигането на линейката, която била в училището 30 минути след позвъняването. Нито екипът от Спешна помощ, нито лекарите в „Пирогов“ са успели да спасят детето, въпреки че медиците са се борили час и половина за живота му. От болницата съобщиха, че още при пристигането, състоянието на момичето е било несъвместимо с живота.

И отново идва ред на въпросите:

11-годишно дете умира заради действията на друго 11-годишно дете. Възможно ли е другото дете също да е жертва на някакъв вид агресия...Как по друг начин можем да обясним такава жестокост, извършена от дете?

Вероятно момчето не е осъзнавало последствията от действията си, но въпросът откъде идва тази агресия в действията му изобщо не е маловажен. И още един въпрос - какво ще стане сега с това дете, което вече има смърт на съвестта си?

Зад това, което се е случило, има поне един възрастен, на чиято съвест вече лежат две деца - едно мъртво, и едно, което ще трябва да се справи с мисълта за това, че е причинило смърт. Ще останем ли безучастни към причините, които са довели до това? Ще останем ли безучастни към последствията? 

Родителите отново няма да са спокойни да пуснат децата си на училище и ще се притесняват за здравето и живота им. Защото нещата стават в самата класна стая - вътре в сградата на училището, където би следвало да има грижа и контрол.

Защо децата са оставени сами, а ако не са били без надзор, защо се е стигнало до такава жестока саморазправа?

Подценил ли е възпитателят в занималнята ситуацията?

Подценили ли са учителите и ръководството на училището досегашни признаци за агресия или конфликти между тези деца?

Ще има ли наказани?

И отново - става въпрос за жестокост между деца, които са само на 11 години...

Трябват отговори. И действия. И да се замислим - всички! 

 

По данни на МОН случаите на агресия в родните училища са се увеличили три пъти. През миналата учебна година те са над 4000, като най-много са случаите на физическа агресия между учениците, следвани от вербалното насилие.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

52 ОУ, агресия в училище, инцидент, починало дете

StreetView

Сватба на плажа

Неделя, 23 Юли 2017 / Места
  Всяка жена поне веднъж е мечтала за сватба на морския бряг, или на някое романтично и различно място   А сватбеният туризъм е разработена ниша не само за специализирани в организацията на незабравими преживявания компании, а и за много курорти навсякъде по света. Ето някои от на [...]

Енергийни места: Гела

Понеделник, 11 Февуари 2019 / Места
Събрало хилядолетна история, селото е считано за една от люлките на европейската цивилизация   Гела е село в сърцето на Родопите, пълно с история и забулено в тайни. То се намира в сърцето на Родопите, сгушено между върховете Голям Перелик, Орфей и Турлата. Събрало в себе си 3300 годишн [...]