Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дете роди първото бебе на годината

Понеделник, 02 Януари 2017 / Гласът на детето
407
  • btvnovinite.bg

13-годишната Златка от Сливен искала детето си

 

Момиче на 13 години роди първото бебе на 2017 година. Динко се е родил в сливенската болница „Д-р Иван Селимински”, а майка му се казва Златка.

Пред bTV тя разказва, че с бащата на детето, който е на 15 години, са се запознали в училище и са се срещали тайно от родителите си: "Ние се обичахме и станах бременна от него". Когато започнало да й личи, момичето избягало при роднини на приятеля си.

Страхът на младежите бил неоснователен – и двете семейства се зарадвали на първото внуче, но най-много – 33-годишният дядо Динко, на когото е кръстен малкия.

В болницата в Сливен вече не се изненадват от подобни ситуации – най-младата родилка, която лекарите помнят, била на 11 години.

И двете деца са жертви и ще бъдат предприети мерки да бъдат настанени в приемно семейство – заедно, съобщи във Фейсбук Александър Миланов от Националната асоциация по приемна грижа. Сега възниква въпросът защо отново обществото не е забелязало бременността на 12-годишно дете, как и дали изобщо може да бъде потърсена отговорност от родителите му.

При положение, че детето е желано от родилката и семейството й, намесата на социалните служби със сигурност ще създаде напрежение. Без да коментираме вината на родителите и на обществото, изборът да стане майка, а не да ходи на училище, Златка го е направила вече и колкото и да не осъзнава последствията за бъдещето на сина си от това свое решение, отделянето й от семейната среда може да се превърне в проблем.


 

Потъваме бавно ...

 

Иначе по ирония на съдбата през 2016 година в България са родени под 60 хиляди деца – исторически антирекорд – дори през 1997 година са родени повече деца – 64 125. За сравнение – в годините след Втората втората световна война рекордът по ниска раждаемост е през 1950 година, когато са родени 182 571 българи.

Колко голям е точно проблемът „деца раждат деца“ на практика не може да се види от официалната статистика, която отчита ражданията от жени на възраст под 20 години общо – през 2015 година в тази графа са записани 6274 деца. Няма разделение обаче колко от тези ненавършили 20 години майки са непълнолетни и колко са малолетни.

Според данни на лекари, цитирани в „Правен свят“, през 2015 година около 3000 момичета са родили преди да навършат 16 години. Две години по-рано непълнолетни и малолетни майки са родили 860 деца.

Проверка в родилните отделения и дирекции „Социално подпомагане“ през 2013 година в 7 области на страната показва, че в 388 случая на ранно раждане болниците не са подавали сигнал в съответните социални служби. За 470 раждания на деца от майки под 18 години са подадени сигнали. Проверката обхваща само 39 болници в страната и не показва пълната картина, но със сигурност илюстрира проблема. Част от него е и фактът, че 5% от непълнолетните майки раждат второто си дете!

Решението е ясно отдавна – задържането на децата от малцинствата в училище, но доколкото има действия от страна на съответните социални служби, резултатите са спорни.

Статистиката на ООН показва че всяка година в света забременяват 7 милиона тийнейджърки и по този начин застрашават живота си. Всяка година 70 000 момичета между 10 и 19 години в света умират заради усложнения при бременност и раждане.

 

Вижте още: 

Децата имат нужда от обич

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

малолетна родилка, Златка, Динко, Сливен

StreetBoard

Изплети топлина на човек без дом

Понеделник, 07 Ноември 2016 / Истории от града
Доброволци от цялата страна плетат вълнени шапки, шалове, ръкавици и чорапи, които след това отиват при хора, лишени от покрив над главата си. За три години инициативата „Изплети топлина” е дарила топлина на близо 3000 бездомни. Само през миналата година в кампанията са се вк [...]

Как четем историята?

Четвъртък, 17 Ноември 2016 / Българи от ново време
  Българите не са спойка между три етноса, а древното население на Балканите, твърди историкът Александър Мошев     Могат ли откритията в едно македонско градче да преобърнат представите за миналото на България? Какво означава името „българи”, колко древен е наши [...]