Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Грижата за децата с увреждания: Нови къщички, стари шамари

Вторник, 12 Юли 2016 / Гласът на детето
911
  • Някои деца са ничии деца

Няма смисъл от подмяна на помещенията, а от промяна на хората и грижата за децата с увреждания, казват от НАПГ

 

Децата с увреждания, изведени от старите домове, продължават да не получават качествена грижа. Старите институции са заменени с нови сгради с по-добри условия, но за децата се грижат същите възпитатели, които са изградили навиците си на работа при старата и порочна система.

Това посочват като основен проблем в грижата на държавата за децата от Националната асоциация за приемна грижа. От организацията остро осъдиха насилието в центровете за настаняване от семеен тип, като почоват, че нашумелият случай от Шумен е поредният.

Само за пет години – за периода 2010 – 2015 година, са починали 150 деца с увреждания, по данни на Държавната агенция за закрила на детето. 294 са починалите бебета и новородени за същия период, по данни на Българския хелзински комитет. А всяко 20-то от 1000 бебета попада в дом, където може да стане жертва на насилие.

Според приемните родители подмяната на големите домове с по-малки води до капсулиране на децата в още по-затворени общества, където те са по-лесно манипулируеми, а контролът на обществото над грижата е по-трудно осъществим.

„Ние, приемните родители, знаем, че социалната система, част от която са тези центрове, има добре смазана машина за самозащита и този случай ще е поредният "неотговарящ на истината". Знаем, че при подобни проверки децата отричат да са насилвани и с готовност биха приели цялата вина. Тази реакция е удобен изход за всички отговорни институции, но травмата остава единствено и само за сметка на децата“, посочват от организацията.

От НАПГ заявяват, че физическото преместване на децата в по-добри условия няма смисъл, ако не се променят и самите хора, които се грижат за тях.

 

 

Приемните родители предлагат да се въведе качествен модел за изслушване и проучване на мнението на децата, както и за независим граждански контрол в институциите за деца – чрез създаване на граждански съвети в общините, които да са съставени от общественици, които да наблюдават грижата за децата в затворените институции.

От НАПГ ще поискат извънредно заседание на Националния съвет за закрила на детето към ДАЗД, за да поставят проблема с контрола на работата на служителите в тези центрове. Според тях Държавната агенция за закрила на детето и Омбудсмана трябва да правят проверки с приоритет на затворените институции за деца и възрастни, а не просто планови проверки, които проследяват административното съответствие на грижата.

 

 

Те посочват, че персоналът в повечето нови домове се състои от хора, които са работили в привидно закритите институции. Служителите в центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в често нямат компетенции, работят срещу скромно възнаграждение, не получават професионална подкрепа, обучение и супервизия, което води до текучество. В същото време психологическата пригодност на хората в институциите за деца се изследва формално, което отваря вратите за насилието и злоупотребата.

„В центровете за настаняване от семеен тип се ползват много медикаменти, удобно предписани от лекари, които служат за контролиране на предизвикателното поведение на децата. Също така е важно да споменем, че след като бяха преместени в новите къщички, част от децата подобриха състоянието си, но плашещо тревожен остава въпросът за това, че много от увредените деца не могат да говорят и общуват. Това ги прави лесни жертви на насилие и ги поставя в изолация, като допълнително забавя развитието им“, се казва в позицията.

От НАПГ смятат, че инвестицията в родителите, за да се грижат за децата си, помага много повече, отколкото каквото и да е институционална грижа. 

"Вчера Агенцията по социално подпомагане се е срещнала с прокуратурата и МВР. Назначена емедицинска експертиза на детето. Тепърва ще се обсъжда как да се избегнат подобни инциденти в бъдеще", коментира социалният министър Зорница Русинова.

Вижте още:

Насилие в детски център 

 
 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца с увреждания, центрове от семеен тип, грижа за деца, възпитатели, насилие, Шумен, НАПГ

StreetInside

Силата на самотата

Вторник, 07 Февуари 2017 / Към себе си
Ние често не познаваме добре себе си, а никой не обича да остава насаме с непознати   Мистерията, наречена Самота, е една от най-големите загадки в живота ни. Като човешки създания, ние сме социални същества и без другите около нас от самото ни раждане, ние не бихме били в състояние да [...]

Думите, които ни правят нещастни

Неделя, 03 Декември 2017 / На предела
Понякога не осъзнаваме колко много негативни послания отправяме с речта си   С всяка своя мисъл и с всяка своя дума изпращаме енергия, която се връща към нас и създава това, което получаваме в живота си. Думите въздействат на подсъзнанието, програмират действията и отношенията ни, [...]