Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има желаещи да се погрижат за Мустафа

Четвъртък, 22 Септември 2016 / Гласът на детето
350
  • Приемни родители могат да посещават детето в болницата, ако социалните преценят, че семейството му не желае да се грижи за него

 

Ако социалните служби реагират адекватно, ще има кой да прегърне болното дете

 

Вече има желаещи да се грижат за 9-годишния Мустафа, който беше изоставен в болница в Пловдив, където се лекува от онкозаболяване. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа. Той посочи, че ако социалните служби са гъвкави, на детето още сега може да се намери подходящото приемно семейство и то ще бъде посещавано от него в болницата, за да не е само по време на лечението. Вече няколко приемни семейства са пожелали да поемат грижата за оставеното в Детската онкохематология момченце, но неправителствената организация може само да предложи, решението е в ръцете на социалните работници. 

Според Миланов оставянето на дете в болницата само в продължение на месец

 

категорично е неглижиране

 

от семейството и социалните служби е трябвало да реагират много по-рано.

„Законът за закрила на детето е категоричен, че когато е налице риск за едно дете, болницата е трябвало да сигнализира на Отдела за закрила на детето. Свързах се с началника на Отдела в Пловдив, откъдето получих уверение, че детето всъщност не е било неглижирано в болницата, нямало е нужда от придружител, справяло се е много добре и просто е имало нужда от дрехи.

 

 

Органите, които трябва да защитават децата и техните права, самите те понякога не са наясно. Понякога и на самите служби не можем да имаме доверие. Както и да го погледнем обаче, задължение на болницата е да гарантира, че при наличието на какъвто и да било риск за каквото и да е дете трябва да сигнализира на Отдела за закрила на детето. Това да оставиш само дете месец в болница, е неглижиране. Това е форма на насилие“, коментира Миланов.

Тоя предполага, че както става в повечето такива случаи,

 

след време децата ще бъдат

върнати в семейството

 

без да е сигурно, че нещо в битовите условия или семейната среда се е променило. Което отново означава децата да бъдат поставени в риск от неглижиране.

Припомняме, че майката на Мустафа го е родила на 12 години, има общо 4 деца и всички те са били поверени на грижата на родителите й в село Бряговец. Болното от левкемия момченце се намира в болница, където не е посещавано от близките си в продължение на месец, а майка му обяснява, че не може да отиде да го види, защото няма пари да пътува от Кърджали до Пловдив.

 

Вижте още:

Децата имат нужда от обич

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Мустафа, болница, Пловдив, левкемия, изоставено дете, Джейлян Халилова, приемна грижа

StreetInside

Петър Дънов: Любовта не завижда

Събота, 19 Август 2017 / На предела
Не сме ли в хармония, няма по-опасна сила от любовта   ... Любовта не завижда. Значи, за да видите дали ви е посетила истинската любов, трябва да се поизпитате дали не завиждате. Завиждате ли — нямате любов. Любовта трябва да съществува вечно в нашите дела: тя е потребна и в тоя [...]

Да вярвам, че мога, означава, че мога

Сряда, 05 Октомври 2016 / Към себе си
Как да улесним пътя към преоткриването и утвърждаването си   Вярата ще ни спаси, дори от самите нас. А какъв е смисълът, къде да го търсим? Естествено в самите себе си. Търсенето не за всички е лесно, не винаги идва просто така. При мен се интегрира, „просветна” една сутрин, [...]