Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Интеграцията на децата бежанци върви мъчително

Събота, 05 Ноември 2016 / Гласът на детето
444
  • Само 10 деца ходят на курсове по български език
Само 55 младежи са записани на училище, близо 2000 стоят в центровете на ДАБ
 

Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително, въпреки приетите редица документи, които трябва да подпомогнат този процес. Това показват данни, изнесени на 63-тата координационна среща за управление на бежанската криза в България, организирана от Държавна агенция за бежанците. Едва 55 непълнолетни посещават към момента училище, и то основно в София. От тях 30 започнаха училище едва през тази учебна година. Само 10 пък посещават курсове по български език.

Бройката е нищожна на фона на общия брой малчугани в центровете на агенцията за бежанците. От началото на годината до края на октомври 2016 г. у нас са регистрирани 16 670 души, търсещи международна закрила, което е ръст спрямо миналата година. Децата, които в момента се намират в центровете на агенцията за бежанците, са 2043, от които 625 са непридружени.

От неправителствените организации, работещи с бежанци, посочват, че един от основните проблеми при обучението на деца бежанци е липсата на пространство в центровете, където да се провеждат езикови курсове, занимания с деца и социални дейности. В опит да разрешат поне отчасти проблема самите НПО са поели инициатива да изготвят график за ползване на наличните зали, за да бъдат максимално заети. Очаква се през следващата година в Харманли и "Военна рампа" да бъдат изградени специални центрове за социални и културни дейности. Проблем пред обучението на подрастващите е и липсата на специализиран транспорт, с който да се придвижват до училище.

На практика проблеми с интеграцията на непълнолетните не би трябвало да има, ако се погледнат приетите документи от Министерския съвет. Реално обаче те не се изпълняват. Съвсем наскоро правителството одобри стратегия за интеграция на чужденците, получили международна закрила. Тя предвиждаше общините да поемат водеща роля при адаптацията на бежанците. Представители на местната власт ще сключват договори с ДАБ и със самите чужденци. Те ще бъдат длъжни да осигуряват жилище, детска градина, училище, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, информиране за свободни работни места. Засега обаче реално този механизъм не работи, защото никой кмет не смее да заяви, че ще приеме бежанци. Не помагат дори и европарите, които ще получи всяка община, ако започне да интегрира бежанци.

Броят на непридружените деца бежанци у нас расте, като се отбелязва спадане на възрастта им от 16-18 години към 12-15, съобщават от Националната мрежа за децата. Все повече деца пътуват напълно сами. Друга тревожна тенденция е, че все повече непридружени деца не пътуват към роднини в Европа и нямат крайна цел, а са изпращани от семействата си с надеждата, че ще се справят някак в Западна Европа.

 

в. "Сега"

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, деца, училище, интеграция

StreetBoard

КФН: 80% от шофьорите ще плащат нормална застраховка

Вторник, 13 Ноември 2018 / Общество
Това показвали изчисленията за предлаганата система „бонус-малус   80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтиния вариант на застраховката „Гражданска отговорност“, ако се въведе системата „бонус-малус“, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Ре [...]

Опасна детска площадка в столицата

Вторник, 20 Август 2019 / Истории от града
Родителите сигнализират от години, но общината нямала акт за собственост на терена   Детска площадка в столичния квартал „Белите брези” е в изключително лошо състояние. На нея си играят деца от няколко блока, но родителите сигнализират, че повече от 10 г. не се намират пари, [...]