Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изложба в помощ на децата на Уганда

Петък, 31 Март 2017 / Гласът на детето
365
  • Мария и Мурунджи, сн. Михаела Стойкова

Инициативата събира средства за храни и лекарства на сираци от африканската държава


Благотворителна изложба в подкрепа на децата на Уганда ще се проведе от 6 до 12 април във ФотоСинтезис Арт център в София. Инициатор на събитието е Михаела Стойкова, младата учителка, която стои зад организацията „Операция Плюшено мече“ и която прекара няколко месеца в Chrystal Children's Center в африканската държава като доброволец. За краткото време там тя успя да организира събирането и доставянето на дрешки и образователни материали за сираците.

В центъра живеят 30 деца от 0 до 6-годишна възраст. Те имат нужда от протеини и медикаменти, защото много от тях пристигат недохранени и често се разболяват. Събраните средства ще се преведат по банков път и ще бъдат използвани за набавяне на храна и лекарства.

През лятото на 2016 Михаела посвети уменията, знанията, енергията и любовта си на тези 30 деца в неравностойно положение. След завръщането й в България екипът на НПО "Операция Плюшено Мече" бяха подготвили 120 кг. дарения събрани от цялата страна (детски дрехи, бельо, образователни играчки и детски книжки на английски), които бяха изпратени в центъра при децата. За Нова Година децата получиха детски люлки и пързалка благодарение на общите усилия на всички доброволци участвали в този проект. Тази година тя отново ще се завърне и работи със същите деца.

В Уганда живеят 2,5 милиона деца без родители. От крехка възраст те са изправени пред предизвикателства като липса на достъп до основни нужди, които повечето хора по света приемат за даденост - храна, вода, подслон, дрехи, обувки, лекарства и образование.

 

 

Мария и Мурунджи

 

Мария Накинту е на 6 години, а Мурунджи Керен е на 3. Майката на Мария е била едва на 14 години, когато я е родила, а баща й е в неизвестност. Момиченцето е живяло известно време с баба си, до момента, в който тя вече не е можела да я гледа.

Михаела разказва, че Мария е най-умната ученичка в центъра - тя възприема новия материал с изключителна прецизност и бързина. Освен това е изключително грижовна и помага при гледането на останалите деца.

Историята на Мурунджи е аналогична. Родителите й са я заченали докато все още са били ученици. Бащата изчезва, майката я пренебрегва и изоставя. Така тя се озовава в Chrystal Children's Center.

 

 

Въпреки, че в началото страда от недохранване и кожни инфекции, сега вече здравето и се е закрепило. Несъзнаваща още съдбата си, Мурунджи е най-щастливото и усмихнато дете, което някога ще имате възможност да видите. В двата месеца прекарани в центъра, никога не съм я виждала тъжна и нацупена, споделя Михаела Стойкова.

Входът за изложбата е безплатен, но ако желаете да подкрепите каузата, можете да закупите картичка с фотография от Уганда или директно да дарите тук  като натиснете бутона Donate. 

 

Още по темата:

Мисия Уганда 

Мисия Уганда - 2

Мисия Уганда - 3

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Уганда, сираци, изложба, НПО Операция Плюшено мече, Михаела Стойкова

StreetBoard

Делфините "говорят" с цели изречения

Вторник, 13 Септември 2016 / Истории от града
Учени са открили, че делфините комуникират като конструират изречения с до пет отделни думи всяко   Делфините са способни да водят сложна комуникация помежду си. Те не просто издават звуци, а конструират изречения, твърдят учените от руския природен резерват Карадаг, съобщава британ [...]

Преди да заговорим за прегряване...

Вторник, 26 Септември 2017 / Общество
Колко устойчив може да бъде растежът без квалифицирана работна ръка и при намаляващо трудоспособно население?   През миналата седмица министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред депутатите в бюджетната комисия, че бюджетът върви добре, дефицитът ще е по-нисък от планираното, а [...]