Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да разкодираме бебешкия плач

Събота, 23 Април 2016 / Гласът на детето
877
  • снимка: pixabay.com

 

Глътка свеж въздух може да спре плача като с вълшебна пръчица

 

Неудържимият бебешки плач е един от най-големите кошмари на всяка майка. Особено, когато бебето е още малко и крехко, а ние не знаем какво иска да ни каже. Затова и първата ни задача е да разберем каква е причината за плача на новороденото.

Освен ако детето не е с висока температура, то най-вероятно се нуждае от някое от следните неща: кърма, сън, чиста пелена, оригване или игра, разказва moetodete.bg. Ето и няколко съвета как да се ориентираме и да разкодираме посланието:

Много новородени се чувстват по-добре, когато са плътно загърнати в одеяло и сгушени близо до мама.

Сложете малкото в бебешката количка и го возете напред-назад из стаята. Ритмичните движения бързо ще го успокоят.

 

 

Гушнете бебето и тихичко му шептете „шшшшшт” (на около 10 см от ухото), докато притихне. Продължете, докато малкото не се успокои напълно.

Глътка свеж въздух може да спре плача като с вълшебна пръчица. Сложете детето в бебешка количка или слинг и излезте на разходка навън.

Ако плачът е придружен от свиване на крачетата към коремчето, може би причината са коликите. Плътно прегърнете бебето и се разходете из стаята. Топлината от тялото ви ще го успокои.

Трябва да не забравяме, че малкото плаче, защото очаква да направим нещо. Колкото по-бързо отгатнем от какво има нужда бебето, толкова по-бързо ще го успокоим.

 

 

Другият голям кошмар на всяка майка е неудържимият бебешки плач през нощта. Това може да се дължи на няколко неща:

Ако бебето е по-малко от 6 месеца, най-вероятно е гладно. Ако е по-голямо от 6 месеца, не бързайте да го храните и да му давате вода, изчакайте малко дали няма да се успокои преди това.

Може би пелената е мокра или замърсена, на бебето му е топло или пък някоя от дрешките „боцка”. А може би е изритало одеялото си и му е студено.

Възможно е да са започнали да му растат зъбки. Ако температурата е силно повишена и е придружена от кашлица, хрема, повръщане или болки в ухото, търсете лекар.

Възможно е и детето просто да не е достатъчно изморено. Затова е добре да се съкрати продължителността на съня през деня.

moetodete.bg

 

Техниката на педиатъра Боби Хамилтън

 

За да успокоим бебето, трябва да го поставим върху дланите си по корем и да го вдигнем под ъгъл от 45 градуса. Хващаме дясната ръчичка на детето и я приближаваме към тялото му, така че да преминава по диагонала на коремчето. След това хващаме дясната ръка и я слагаме върху лявата по същия начин. Поставяме в тази позиция детето върху едната длан, така че пръстите ни да достигнат до брадичката, а с другата ръка придържаме за дупето. След това поклащаме леко детето. Вижте техниката във видеото, което преди време стана изключително популярно в социалните мрежи.


Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бебе, бебешки плач, защо плаче бебето, успокояване

StreetView

Енергийни места: Българският Стоунхендж

Понеделник, 21 Август 2017 / Места
Комплексът край село Долни Главанак е смятан за древна обсерватория, такъв е и кромлехът до село Старо Железаре    Странна конфигурация от 24 каменни стълба, подредени в окръжност, попадат преди 12 години в полезрението на изследователя Георги Китов. Мистичните мегалитни наход [...]

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк    15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл пр [...]