Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да се държим, ако детето заеква?

Неделя, 28 Март 2021 / Гласът на детето
884
  • pixabay.com

Не гледайте на детето като на болен, който се нуждае от специално съчувствие

 

Нарушенията на плавността на речта са нормално явление във възрастта 4-5 години, когато детето иска да каже много неща, но говорният му апарат все още не е готов да произнесе всички сложни звуци и думи от българския език. Понякога обаче запъването може да прерасне в заекване, ако не се потърси консултация с логопед и не се предприеме навременна терапия.

Обикновено, когато говорим за нарушения на плавността, причината е свързана с нарушение в работата на централната нервна система и разстроена дейност на речевата мускулатура под влиянието на неадекватни моторни команди от главния мозък. Нерядко се наблюдава психогенна патология. Понякога, много рядко, причината е, че детето расте в обкръжението на хора, които заекват или се запъват.

За заекване можем да говорим, когато дишането е накъсано и неравномерно, а в говора има тежки паузи и блокажи (т-т-т-тати; ба-ба-ба-баба). Най-често запъването е на определени звукове и срички, но също симптом е удължаването на определени звукове (ииискам; ссладолед).

 

Когато детето заеква, отношението на околните към проблема е изключително важно. Ето какво съветва проф. Цветанка Ценова (Логопедия – описание, диагностика и терапия на комуникативните нарушения):

Не гледайте на детето като на болен, който се нуждае от специално съчувствие. Покажете му своята обич и запазете естественото за родителя поведение. Не порицавайте заекването, не реагирайте с нетърпение и досада на проявите на неплавност, не карайте детето да прекъсва изказването си и да го започва отначало. След като то произведе накъсана от спазми реплика, я произнесете правилно и бавно, за да покажете обазеца и детето да се увери, че го слушате внимателно и го разбирате.

 

Разговаряйте колкото можете повече с детето. Ограничавайки словесната комуникация с него, не му помагате, а го подтиквате да се затваря в себе си.

 

Говорете с детето спокойно, с малко по-бавен говорен темп, без напрягане на гласа и по един и същ начин, когато то говори спокойно и когато заеква. Не се старайте непеменно да избягвате случайните прояви на неплавност в собствената ви реч – дайте на детето възможност да осъзнае, че понякога на всеки се случват затруднения, подобни на неговите.

 

Поощрявайте активно всички положителни прояви на детето, но не го глезете излишно и не му позволявайте безконтролно отношение към храненето и дневния режим. Осигурете му полезна храна, изключете пикантните, дразнещите, възбуждащите нервната система храни, не позволявайте да се намалява времето за сън за сметка на телевизията, електронните и компютърните игри.

 

Постаарйте се да ограничите, доколкото е възможно, травмиращите събития. Изключете гледането на тв предавания и филми със страховито съдържание. Вместо това, предложете му да му почетете на глас и да разговаряте върху прочетенето.

 

Не затваряйте темата „заекване“ пред детето. Не правете от нея голям проблем, но и не я избягвайте изцяло. Говорете по този въпрос с детето, когато то пожелае. Обяснете му, че нарушението е преодолимо, посочвайте му неговите постижения в различни области, изтъквайте способностите, които то проявява въпреки заекването. Детето не трябва да живее с мисълта, че е белязано, различно, виновно и да изпитва срам.

 

Членовете на близкото обкръжение трябва да поддържат същото отношение към детето като вашето. Обяснете това на братята и сестрите, роднините и приятелите. Ако други деца се отнасят нетолерантно към заекващото дете, намесете се, поговорете с тях насаме. В краен случай направете необходимото за прекратяване на тези контакти.

 

Вижте още:

Как да се държим, когато детето е болно?

Различните деца в училище

Няма виновни деца, има агресивни родители

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, запъване, заекване, логопед, психология

Street of Art

Depeche Mode представиха новия си албум

Неделя, 19 Март 2017 / Под прожектора
След четиригодишна пауза групата представи новия си албум в Берлин    Depeche Mode представиха новия си албум на концерт в Бeрлин. Spirit е 14-ият студиен албум на ню уейв групата, определян като "мрачен" от самите изпълнители.  Песните в него са вдъхновени от конфликта в [...]

Храни за мозъка

Вторник, 01 Август 2017 / Хранене и Здраве
  Нищо не може да замени четенето, но някои плодове, зеленчуци и ядки помагат за добрата концентрация   Има храни, които запазват младостта на мозъка ни, въпреки процеса на стареене, който не можем да спрем. Но изборът на определени храни ни дава властта да контролираме здравето и [...]