Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Петък, 10 Януари 2020 / Гласът на детето
3253
 • pixabay.com

Картата на мозъчната активност показва различните видове разстройства на развитието 

 

Технологиите осигуряват нови начини за измерване на процесите в мозъка и за въздействие върху тези процеси. Тренирането и оценяването на мозъка е възможно благодарение на напредъка на невронауката.

С помощта на електроенцефалограф се изследва електрическата активност на мозъка, което дава информация за невронната активност. С тези изследваня учените установят няколко различни вида мозъчни вълни:

 

 • Делта вълни: 0-4 херца, свързани със състоянието на дълбок сън.
 • Тета вълни:4-7 херца, свързани с лекия сън и много релаксирано, медитативно състояние.
 • Алфа вълни: 7-14 херца – релаксирано будно състояние.
 • Бета вълни: 15-30 херца – фокусираност, концентрация и активно обработване на информация. Много високите нива са свързани със състояние на стрес, тревожност и дори обсесивно превъртане на едни и същи мисли отново и отново.
 • Гама вълни: 32+ херца – засилена мултимодална сензорна обработка, която включва обработка на информация идваща от два различни сензорни източника.

До неотдавна изследванията с ЕЕГ изискваха посещение на лаборатория и свързване на човека с една голяма машина. Сега qEEG (Количествената Електроенцефалограма) може да бъде осъществена от лаптоп. В зависимост от целта на процедурата, се поставят между 12 и 19 сензора на скалпа, за да се съберат данни за няколко мозъчни зони. Изследването обикновено отнема само няколко минути. Данните се качват на сървър автоматично. След това информацията се сравнява с база данни, която е категоризирана по пол и възраст и в повечето случаи карта с активността на тези зони от мозъка е готова за няколко минути.

 

Според картата на мозъчната активност, специалистите могат да определят дали дадено дете или възрастен има Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност. На картинка се вижда как изглежда мозъчната активност на дете без дефицит на вниманието и хиперактивност и отдясно е показана как изглежда мозъчната активност на дете, което има това разстройство.

 

 

Пропорцията между тета и бета вълните е маркер за определяне на дефицит на внимание и хиперактивност при деца и възрастни. Тези, които имат това разстройство, са с по-високи нива на тета вълни, което индикира недостатъчна невронна активност най-вече във фронталните зони на мозъка.

Когато учените разполагат с точни измервания за активността на мозъчните зони, те могат да разработят и изберат най-подходящите начини за стимулиране на конкретните зони на мозъка, които се нуждаят от допълнителна стимулация.

 

Способността да се изследва мозъчната активност има важно значение за почти всяко психологическо или функционално състояние. Правят се и изследвания с помощта на ЕЕГ на деца в най-ранна детска възраст, за да се измери тяхната способност за слухова обработка. Габриела Мусачиа и нейните колеги са един от екипите, които са се насочили към проучвания в тази област. Те проверяват с електроенцефалограф способността на деца да различават звуци. Колкото по-ясно и бързо децата разпознават отделните звуци, толкова по-добре са развити езиковите им умения. 

Прецизността на измерването на способността за слухова обработка позволява да се установи наличие на разстройство на слуховата обработка възможно най-рано, а това означава, че може да се приложи ранна интервенция и да се избегнат много затруднения и фрустрация в бъдеще.

Използвайки ЕЕГ изследвания, учените са идентифицирали шест възможни типа проблеми свързани с разстройства от спектъра на аутизма:

 • Нарушения в работата на няколко зони в мозъка, но най-вече в левия фронтален лоб, зона свързана с говорната и езиковата обработка.
 • Нарушения в работата на огледалните неврони, което има последствия върху емпатията и способността да се разбира как другите се чувстват.
 • Хиперсензитивност отразена във висока активност на бета вълни в сензорните зони.
 • Недобра координация в работата на различните зони, като някои зони са свръхкоординирани, а в други липсва координация.Хиперкохерентност във фронталните лобове може да е отговорна за обсесивните ритуали и действия.
 • Прекалената активност на делта вълните се свързва с недобра способност за концентрация и високо ниво на импулсивност.
 • Нисък волтаж на активност в много части на мозъкасъщо е показател за разстройство от спектъра на аутизма.

 

Освен към прецизност в измерването на работата на различните зони на мозъка, учените в областта на невронауката се насочват и към търсене на решения и разработване на начини за въздействане върху мозъчните зони, за да се подобрят когнитивните умения както при хора без наличие на разстройства, така и при тези, които имат дислексия, дефицит на вниманието, разстройство на слуховата обработка и аутизъм.

Програми като Fast ForWord и Reading Assistant и устройства като ForBrain и SoundSory помагат за създаване на невронни връзки в зони, които отговарят за когнитивните умения и тренират мозъка да се справя по-добре с концентрацията, сензорната обработка, запаметяването, четенето, езиковите умения и т.н.

 

Източник: Neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Хиперактивност или аутизъм

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

В обувките на хиперактивното дете

Видове лечение при хиперактивност и дефицит на вниманието

Биохимичният подход при Синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието

Ранната диагностика на децата с аутизъм е решаваща

Различните деца в училище

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хиперактивност, аутизъм, невропластичност, мозък, ЕЕГ, СОП

StreetInside

Как да обичаме себе си?

Вторник, 02 Август 2016 / Към себе си
  Любовта е бумеранг – ако се свързваме с другите чрез нея ще се върне при нас     Мнозина сме си задавали този въпрос, купували сме си книжки за себепознание с практични съвети и положителни твърдения. Обичайте себе си – това ще ви позволи да се приеме [...]

Естествената честота на Вселената

Понеделник, 23 Октомври 2017 / На предела
За честотата 432 Hz се казва, че има космически лечебни сили   Честотата 432 Nz се приема за божествения тон, обединяващ свойствата на светлината, времето, пространството, материята, гравитацията, структурата и кода на ДНК и съзнанието на земните същества. Много научни изследвания [...]