Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как се отразява на мозъка играта с кукли?

Петък, 09 Октомври 2020 / Гласът на детето
120
  • pixabay.com

За разлика от електронните устройства истинските играчки развиват емпатия

 

Екип от учени от Университета в Кардиф използвали методи от невронауката за първи път, за да изследват ефекта на игрите с кукли върху мозъка на децата.

В изследване продължило 18 месеца, екипът наблюдавал мозъка на 33 деца на възраст между 4 и 8 години, докато си играят с кукли. Те открили, че този вид игра активира части от мозъка, които позволяват на децата да развият умение за емпатия и за обработване на информация идваща от социалната среда, дори когато те си играели сами с куклите без участието на други деца. Освен това, учените установили, че тези части на мозъка се активират много по-малко, когато децата играят с таблет или компютър сами.

Откритията от изследването са публикувани в журнала Frontiers in Human Neuroscience.

Водещият автор на изследването, Д-р Сара Герсън, лектор в Центъра за Човешко Развитие към Университета в Кардиф, пояснява:

„Това е изцяло ново откритие. Фактът, че видяхме активиране на частта от мозъка означена като pSTS, показва, че играенето с кукли помага на децата да репетират социални умения, от които ще имат нужда по-късно в живота. Този регион в мозъка е бил изследван в 6 различни страни по света и резултатите във всички изследвания са показали, че той има важна роля за изграждане на емпатия и обработване на информация от социалната среда. Използваме тази част от мозъка, особено, когато си мислим за други хора и за техните мисли или чувства.“

В изследването мозъкът на децата е бил наблюдаван, докато те са участвали в 4 различни ситуации: по време на игра с кукли заедно с друг човек (някой от изследователите), по време на игра с кукли без участието на други хора, по време на игра с таблет заедно с друг човек или игра с таблет без други хора.

Резултатите от изследванията на екипа на д-р Герсън са доказателство и за това, че този регион в мозъка се активира при игра с кукли без значение дали детето играе в този момент с други деца или е само и без значение от пола му.

Д-р Герсън допълва:

„Куклите окуражават децата да си създават свой собствен малък въображаем свят за разлика от игрите, в които редят пъзели или строят някакви неща. Игрите с кукли стимулират децата да мислят за други хора и как те биха си взаимодействали с тях.“

Невроучени са открили способността на мозъка да се преструктурира, развива и да изгражда нови невронни връзки в зависимост от преживяванията на детето. На базата на тези открития за невропластичността, учените създават начини за подобряване на когнитивните умения на децата и преодоляване в значителна степен на дефицитите при деца с дислексия, разстройство на слуховата обработка, дефицит на вниманието и т.н. Такива интервенции включват използването на специализирани програми, които стимулират зоните в мозъка отговарящи за умението за четене, писане, концентрация, слухова обработка и т.н.

За подобряване на социално-емоционалните умения на децата, освен играта с кукли, е важно те да участват в обучения по емоционална интелигентност, както и самите родители, за да могат да развият самоосъзнатост, умения за регулиране на емоциите и изразяване по здрав начин и разбиране на чуждите емоции, решаване на конфликти и подобряване на междуличностните умения. Тези умения са ключови за успеха на децата в училище и във всяка една сфера на живота в бъдеще.

 

Източник: neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Метаморфозите на човешкия мозък

Какво е невропластика?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, кукли, игра, мозък, неврология

Street of Art

Отворени врати в Националната библиотека

Вторник, 06 Септември 2016 / Под прожектора
Изложби и посещения в дигиталния център на библиотеката в дните на отворени врати    Как старите книги влизат в компютъра, колко от тях можете да откриете на страницата на Националната библиотека и как се случва процеса? Можете да разберете всичко това, ако посетите Националната би [...]

Има значение чия кръв ви преливат

Сряда, 13 Юли 2016 / Хранене и Здраве
Учени достигнаха до учудващи изводи за кръводаряването     Хората, които получават кръвопреливане от донори от женски пол или в младежка възраст от двата пола, са с по-малък шанс да оцелеят, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от Франс прес и БТА. "Резул [...]