Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кампания в подкрепа на многодетен баща

Вторник, 14 Март 2017 / Гласът на детето
1354
  • сн. Моника Иванова

Социалните служби отнеха 3-те най-малки деца на Румен Томов от Зверино, той се опитва да си ги върне

 

Историята на беден баща на 9 деца от Врачанското село Зверино трогна много българи, които са готови да му помогнат. Историята на Румен Томов беше разказана в предаването „Ничия земя“ на Нова телевизия. Трите най-малки деца в семейството му са изведени от социалната служба и настанени в 2 приемни семейства на 13 януари с мотива, че бащата не може да се грижи за тях. Къщата е тясна за голямото домакинство и битовите условия са лоши, но семейството е сплотено и по-големите деца се грижат за по-малките.

Майката на децата е напуснала семейството и не се грижи за децата си, а Румен получава 560 лева детски надбавки на месец за 7 от непълнолетните деца и работи в строителството. Налага му се да работи до късно вечер, а в грижата за по-малките деца помагат майката на Румен и по-големите момичета и момчета. Това е и един от мотивите на социалните служби да изведат трите най-малки деца – че не им е осигурена родителска грижа. В същото време, условието бащата да си ги върне е да работи, за да може да ги издържа.

 

 

„Предпочитат да живеят в глад и мизерия, да делят залъка си с останалите, но не и да живеят разделени едни от други. Всички страдат и се молят за помощ, най-вече финансова, поради факта, че на Румен са му поставили срок от 6 месеца, в които да закупи нова къща с необходимите условия за живот. В противен случай трите му деца ще бъдат осиновени и има риск да му вземат и останалите деца. Всички плачат и се борят. Моля Ви, помогнете с каквото можете, било то дрехи, посуда, строителни материали, пари, одеала“, пише във Facebook Моника Иванова, която е посетила семейството. Тя разказва, че твърденията на социалните работници, че децата са оставени гладни и на студено не са верни: „Вътре беше по-топло отколкото в моя дом, децата облечени, с червени бузки, сити и много културни“.

В редакцията също получихме писма от хора, които искат да помогнат на Румен Томов да си върне отнетите от държавата деца. Представители на мотообществото в България започват кампания, за да съберат средства и материали за ремонт на дома на бедното семейство и да помогнат с каквото могат на семейството.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Румен Томов, Зверино, отнети деца, социални служлби, приемни семейства

StreetBoard

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическата атака в Сирия

Сряда, 05 Април 2017 / Общество
Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди предполагаемата химическа атака срещу контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун в провинция Идлиб, съобщава БНТ. Заседанието се свиква по искане на Великобритания и Франция, които вчера представиха проект [...]

Българите пътуват с пари назаем

Сряда, 01 Ноември 2017 / Общество
Добрата новина е, че кредит се търси за повишаване на жизнения стандарт, а не за плащане на сметки     Българите теглят все повече кредити, за да си позволят екскурзия – за последните шест месеца молбите за потребителски кредит за почивка са се увеличили 3 пъти. Това показва [...]