Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Малки чудеса

Понеделник, 16 Април 2018 / Гласът на детето
807
  • Семеен център Малки чудеса

Семеен център помага на родители на недоносени деца в първите им стъпки в грижата за тях

 

Всяка година близо 6 хиляди бебета у нас се раждат недоносени. Освен чисто с физическите предизвикателства, тези деца и техните родители трябва да се справят и с потенциално изоставане в психическото развитие. В такъв момент на помощ идва семейният център на фондация "Нашите недоносени деца". В него специалисти от различни области на ранното детско развитие оказват подкрепа на родителите в проследяването, превенцията и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца.

Статистиката показва, че всяко десето бебе, родено у нас, е недосносено. Преждевременно родените деца изискват допълнителни грижи, защото органите им не са напълно развити. След като неонатолозите ги стабилизират и непосредствена опасност за живота им няма, нелекият процес по тяхното не само физиологическо, но и психологическо развитие продължава. А трудностите не са малко.

"Например с адаптацията, емоционални, поведенчески, или пък трудности с ученето“, казва детският психолог Ива Минкова.

Преждевременното раждане обаче не е присъда. Усложненията могат да бъда преодоляни, категорични са специалистите. Ива Минкова споделя, че с ранната интервенция, шансовете да се достигне пълния потенциал на детето са по-големи.

Именно това е и целта на единствения по рода си до момента семеен център за недоносени деца и техните родители "Малки чудеса". В него екип от специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, ерготерапевт, консултанти по кърмене помагат на родители на недоносени деца в първите им стъпки в грижата за тях.

Няма нищо страшно едно бебе да се роди недоносено стига наистина да се работи в екип и родителите да бъдат навреме подкрепени, така че самите те да преодолеят шока от това, което им се е случило, за да могат после да обърнат достатъчно внимание на децата си...Да, всичко е преодолимо в случая“, коментира логопедът Маргарита Габровска.

В това се убеждавата и Мая - майка на близначките Дея и Рая. Когато те се раждат преди малко повече от седем години, момиченцата тежат едва по около килограм. Дни наред прекарват в кувьози. Един ден майка им ги намира в един от тези апарати.

Моето първо усещане, когато ги видях, е, че те са много по-спокойни, а малко по-късно Рая, когато тогава беше съвсем мъничка - представете си бебе кило и 200-300 грама, всъщност се беше преобърнала от гръб по корем и беше гушнала Дея - бяха оплели всички кабели, но се бяха гушнали и аз до ден днешен им казвам, че и тяхната обич и привързаност ги е спасила“, разказва Мая Красимирова.

Благодарение на многото положени грижи и специализираната терапия Дея и Рая вече са наваксали в развитието си. Първокласничките имат и любими предмети в училище

10-месечният Симеон се ражда на термина си с нормално тегло. От своя приятелка обаче, майка му, Анна Стефанова, знае през какви трудности преминават родителите на недоносените деца.

Когато излиза тя от болницата, не знае как да се справи. Не знае към кого да се обърне. Какво трябва да направи, когато имаш недоносено бебе. Нейното детенце се е родило килограм и 30. Слава Богу, вече детенцето е на годинка и е много добре и благодарение на този център, тя е успяла да се справи“, разказва Анна Стефанова. А Мая допълва: „Съветът ми, който и аз получих, е да не се преживява нещо, което още не се е случило“.

В центъра освен индивидуални консултации и групови психотерапии, има и много арт-ателиета, и дори училище за родители.

 

Автор: Петя Иларионова, ТВ Европа

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фондация Нашите недоносени деца, семеен център, Малки чудеса, ранно детско развитие

Street of Art

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

Петък, 17 Ноември 2017 / Под прожектора
Историята на белобрадия старец, разказана с обещание за чудо    Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва трогателната история на белоб [...]

Африка в косите

Петък, 06 Януари 2017 / Стил
Колекцията прически на Лиза Фарал, която отдава почит на африканската култура   Когато става въпрос за прически и коафьорско изкуство, Лиза Фарал е една от най-добрите. Колекцията й Armour спечели първо място в 3 категории на The Black Hair Awards и беше един от финалистите на престижн [...]