Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Малките акционери срещу технологичните гиганти

Събота, 13 Януари 2018 / Гласът на детето
766
  • pixabay.com

Инвеститорите все повече надигат глас срещу пристрастяващото действие на мобилните устройства върху детската психика

 

Ако родителите започват деня си с телефона, говорят по работа докато прибират детето от детска градина, а вечер са погълнати от социалните мрежи, децата със сигурност са пристрастени към смартфона. Още от първи клас ги правим „мобилни“ за наше удобство и спокойствие. А телефоните и таблетите бързо заместват интересите им към спорта, изкуството и игрите с приятели навън. Телефоните често заместват и самите родители, които се опитват да свършат куп домакинска работа вместо да поиграят с детето в парка.

Тези услуги на смартфона, обаче си имат цена – здравето на децата. Възрастните могат да контролират времето, което отделят за социални мрежи и приложения, но децата не могат. В същото време технологиите не позволяват на родителите да упражняват контрол върху времето, в което децата ползват мобилния си телефон. Има приложения, които позволяват частичен контрол, но той се оказва крайно недостатъчен, защото децата стават все по-зависими от мобилните устройства.

Това пристрастяване води от разсеяност в класната стая до социална изолация, депресия и дори самоубийства, показва изследване на Американската психиатрична асоциация.

Пристрастяването към мобилните устройства сякаш не се осъзнава като проблем, докато не получава публичност, когато актрисата Селена Гомес отлага концерта си през 2016 г, за да отиде на терапия, с която да пребори депресията си породена от привързаността й към социалните мрежи.

Производителят на смартфони Jana Partners и Калифорнийският държавен пенсионен фонд на учителите (Calstrs) контролират около 2 млрд. долара от акциите на Apple - сравнително малка сума предвид пазарната стойност на Apple на стойност 900 млрд. долара, но достатъчна, за да привлече вниманието на компанията. В отворено писмо инвеститорите призовават Apple да се ангажира с опазването на психическото здраве на децата. Писмото посочва, че компанията може да играе определяща роля в сигнализирането на индустрията да обърне специално внимание на здравето и развитието на следващото поколение.

Предложението на инвеститорите е да се състави комисия от експерти, които да създадат софтуер, който да позволява на родителите да имат повече възможности за защита на здравето на децата си. Например софтуерът на операционната система да се промени така, че да позволява на родителя да въведе възрастта на детето, за да може устройството да изключва приложения с неподходящо съдържание, или телефонът да се изключва автоматично в определени часове от родителя.

"Това е началото на много по-голям разговор по тези въпроси и е страхотно, че акционерите се интересуват от него", заяви Джеймс Щайър, главен изпълнителен директор на Common Sense Media, организация с нестопанска цел, която изследва използването на технологиите за деца.

Макар че технологичните компании не признават открито, че техните приспособления могат да бъдат пристрастяващи, все повече се говори за това как приспособленията, мобилните приложения и социалните медии са проектирани така, че да държат вниманието на потребителите колкото е възможно по-дълго.

Един от основателите на Facebook Шон Паркър например наскоро заяви, че чрез бутоните за реакция компанията използва "уязвимостта в човешката психология", за да пристрасти потребителите си. "Бог знае само какво прави с мозъка на нашите деца", цитира го ABC News.

Истината е, че компаниите-собственици на социални мрежи добре осъзнават, че промяната на устройствата в полза на потребителите ще им донесе загуби, защото печалбите им зависят от времето на използване на съответните приложения.

Засега Apple не се ангажира да създаде експертна комисия по въпросите на детското развитие, нито да изготвя годишни доклади за напредъка или да отваря своите данни за изследователите по този въпрос, но обяви, че приема сериозно отговорността за детското здраве.

И все пак, инвестиционната общност все повече държи на социалната отговорност на компаниите и е загрижена, че водещите в световен мащаб технологични компании биха могли да привлекат вниманието на регулаторите, подобно на алкохолните, тютюневите и хазартните компании, посочва ABC News.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

телефони, социални мрежи, технологии, деца, родители, пристрастяване

Street of Art

Куклите, които показват нещата от живота

Вторник, 13 Август 2019 / Стил
Пенсионерката Ирина Верхградская и нейните старци   „Малкият свят“ е поредица от кукли на самоуката художничка Ирина Верхградская – пенсионерка от Новосибирск, която от 30 години изработва истински поизведения на изкуството. Нейните кукли не само са като живи, а показв [...]

Джанет Джаксън стана майка на 50 години

Сряда, 04 Януари 2017 / Под прожектора
Бебето е момченце и носи името Еиса     Поп певицата Джанет Джаксън роди първото си дете на 50 години. То е момченце и се казва Еиса, съобщи ха световните медии, цитирайки представител на изпълнителката: „Джанет Джаксън и съпругът й Висам ал Мана посрещнаха с вълнение на [...]