Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Маскираната тревожност при децата

Вторник, 25 Юли 2017 / Гласът на детето
447
  • pixabay.com

Често зад агресивното поведение стои неразпознато от родителите и учителите безпокойство


Тревогата при децата се проявява в изненадващо разнообразие от начини, отчасти защото тя се базира на физиологичен отговор на заплаха от околната среда и предизвиква реакция, която максимално увеличава способността на тялото да се изправи пред опасност, или да избяга от опасност. Докато някои деца проявяват тревога, като се затварят в себе си от ситуации или предмети, които предизвикват у тях страхове, други реагират с огромна енергия (и необходимост) да се измъкнат от неприятно положение. Това поведение, което може да бъде неуправляемо, често се превежда като гняв или опозиция.

 

"Тревожността е една от тези диагнози, която е силно маскирана", обяснява д-р Лора Прагер, директор на Детската психиатрична служба за спешна медицинска помощ в Масачузетската болница. Безпокойството да се проявява по много начини. Особено при деца, които може би нямат думи да изразяват своите чувства, или пък защото никой не ги слуша, те могат да проявят тревогата си чрез поведенчески нарушения, добавя лекарят.

Най-често срещаните симптоми на тревожност при детето са свързани със смущения в съня му, избягване на определени дейности, подтиснатост. Но в други случаи безпокойството може да бъде скрито.

 

Когато тревогата се изразява с гняв, проблеми в училище или хвърляне на пода, докато пазарувате в мола, е трудно да разберете какво стои зад това, казва лекарят. Но не е необичайно. ДЛора Прагер разказва за малко дете, което има халюцинации. Тя обяснява, че при малките деца „чуването“ и „виждането“ на различни неща не е същото като при халюцинациите на възрастни пациенти, които имат сериозни психически проблеми. При децата халюцинациите са начин за изразяване на безпокойство.

Не е необичайно децата с тежка недиагностицирана тревожност да бъдат изключвани училище, където изискванията и очакванията оказват натиск върху тях. И може да е много объркващо за учителите и възпитателите да "прочетат" това поведение, което може да изглежда, че идва от нищото.

Д-р Нанси Раппапорт, професор в Медицинския факултет на Харвард, която специализира в психиатричната помощ в учебните заведения, смята, че тревогата е една от причините за разрушителното поведение, което прави ученето в класната стая сериозно изпитание. "Проблемът е, че когато децата, които се тревожат, стават размирни, те отблъскват възрастните, от които се нуждаят, за да им помогнат да се чувстват сигурни", казва специалистът. Децата са като цветята, трябва да бъдат обгрижвани, сигурни и обичани.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тревожност, безпокойство, деца, поведенчески разстройства

Street of Art

Българските ученици са сред първите в света по употреба на алкохол и цигари

Сряда, 01 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
 44% от децата ядат основно сладки неща    Българските ученици на възраст между 11 и 15 години заемат първите места по седмична употреба на алкохол и цигари и ядат прекалено много нездравословни храни. Това показва международно изследване, проведено в сътрудничество със С [...]

Музикален маратон в подкрепа на деца

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Под прожектора
Благотворителният концерт ще се излъчва в 50 държави и е най-мащабното подобно събитие в последните 30 години   Десетки музикални и филмови звезди се събират на Националния стадион “Васил Левски” на 1 октомври за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертв [...]