Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Местят момченцето с измръзвания в друго приемно семейство

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Гласът на детето
654
  • Все още не е ясно дали измръзналите пръсти на момченцето ще бъдат спасени

 

Детето е прехвърлено в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

 

Шестгодишното момченце от Долна Липница с измръзвания на краката вече е в Клиниката по изгаряния "Пирогов". Приемната майка, допуснала измръзването най-вероятно ще бъде заличена от Регистъра на приемните семейства, съобщи bTV.

Момченцето беше прието в болница във Велико Търново след като в неделя вечерта, жената, която се грижи за него забелязала, че пръстчетата на краката му са посинели. Все още не е ясно дали няма да се наложи ампутация.

Приемната майка Снежана се грижи за момчето и по-малката му сестра на 4 години близо година. Тя е преминала през обучение и е приемен родител за трети път.

Прокуратурата в Павликени се самосезира по случая, а по-малкото дете беше настанено в друго семейство.

В момента над 1800 семейства се грижат за 2381 деца. През миналата година малко над 200 приемни семейства са заличени от Регистъра, но в малка част от случаите това е било заради лоша грижа.

Като приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев настоява за образователен ценз и възрастова граница за приемните семейства.

„Аз докато четях, настръхвах, за мен това е голяма трагедия, това, че приемният родител го е допуснал... Имаш едни малки региони, едни малки места, в които една голяма част са роднини и приятели и си създават това като работа, а не като грижа и в интерес на детето”, обясни Долапчиев пред bTV.

Приемните семейства се грижат за децата, докато не бъдат върнати на биологичните родители или осиновени. Смяната на приемни родители се прави само в крайни случаи. Момчето ще бъде настанено при приемното семейство, което е поело грижи за сестричката му след инцидента.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дете, приемно семейство, Долна Липница, Пирогов

StreetBoard

Облаци от корупция над олющения бункер на председателството

Вторник, 02 Януари 2018 / Общество
Така видяха България европейски издания в дните преди поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС   На 1 януари 2018 година България пое председателството на Съвета на ЕС от Естония. Колкото и координираща, а не ръководна да е тази роля, страната ни влезе във фокуса на евр [...]

Радев: Ще бъда президент на диалога

Неделя, 22 Януари 2017 / Общество
Росен Плевнелиев: Ще имате труден мандат, пожелавам ви да не допускате стратегическа грешка   "Ще бъда президент на всички български граждани. Ще бъда президент на диалога и помирението, на баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, гражданските организации, с нашите [...]