Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Местят момченцето с измръзвания в друго приемно семейство

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Гласът на детето
544
  • Все още не е ясно дали измръзналите пръсти на момченцето ще бъдат спасени

 

Детето е прехвърлено в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

 

Шестгодишното момченце от Долна Липница с измръзвания на краката вече е в Клиниката по изгаряния "Пирогов". Приемната майка, допуснала измръзването най-вероятно ще бъде заличена от Регистъра на приемните семейства, съобщи bTV.

Момченцето беше прието в болница във Велико Търново след като в неделя вечерта, жената, която се грижи за него забелязала, че пръстчетата на краката му са посинели. Все още не е ясно дали няма да се наложи ампутация.

Приемната майка Снежана се грижи за момчето и по-малката му сестра на 4 години близо година. Тя е преминала през обучение и е приемен родител за трети път.

Прокуратурата в Павликени се самосезира по случая, а по-малкото дете беше настанено в друго семейство.

В момента над 1800 семейства се грижат за 2381 деца. През миналата година малко над 200 приемни семейства са заличени от Регистъра, но в малка част от случаите това е било заради лоша грижа.

Като приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев настоява за образователен ценз и възрастова граница за приемните семейства.

„Аз докато четях, настръхвах, за мен това е голяма трагедия, това, че приемният родител го е допуснал... Имаш едни малки региони, едни малки места, в които една голяма част са роднини и приятели и си създават това като работа, а не като грижа и в интерес на детето”, обясни Долапчиев пред bTV.

Приемните семейства се грижат за децата, докато не бъдат върнати на биологичните родители или осиновени. Смяната на приемни родители се прави само в крайни случаи. Момчето ще бъде настанено при приемното семейство, което е поело грижи за сестричката му след инцидента.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дете, приемно семейство, Долна Липница, Пирогов

StreetInside

Изборът да бъдеш мил, а не прав

Събота, 30 Ноември 2019 / Към себе си
Не случайно старите хора са казали, че най-силното оръжие е добрината   Час пик, чаках в задръстване... Пред мен се разкриваше планината, вечерта я обгръщаше, а лунният сърп я осветяваше. Няколко облака сякаш се опитваха да се спуснат по склона надолу, а следите на един самолет ту се по [...]

ЦЕРН ще търси роднини на Хигс бозона

Неделя, 24 Юни 2018 / На предела
Мощността на големия адронен колайдер ще бъде увеличена в търсене на нови неизвестни частици   Европейският център за ядрени изследвания - ЦЕРН започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен колайдер. Шест години след като огромният ускорител на частици потвърди съществу [...]