Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Милиони сирийски деца живеят в токсичен стрес

Вторник, 07 Март 2017 / Гласът на детето
121
  • pixabay.com
Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се помогне
 
Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес" заради продължителното излагане на ужасите на войната. Това се казва в доклад на организацията "Спасете децата", цитиран от Би Би Си и БНР. Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се окаже психологическа помощ, отбелязват от организацията. Стресът от войната води до нощно напикаване, самонараняване, опити за самоубийство и агресивно поведение, сочи изследването на "Спасете децата", което се основава на стотици интервюта с малолетни в Сирия от 2011 година до днес. 
 
Почти всички деца и 84% от възрастните казват, че бомбардировките и минометният обстрел са основната причина за психологически стрес. Две трети от децата в Сирия са изгубили близък човек и домът им е бил обект на въздушно нападение. Ето какво споделя 9-годишният Джафар:
Винаги сънувам чудовища и черни бури. Но най-хубавият ми сън беше за супергерой, който спасява света. Мечтая си да не сънувам повече страшилища и бури.
 
Въпреки песимистичния доклад от "Спасете децата" твърдят, че не е късно да се окаже помощ и предлагат да се разшири действието на програмите за психологическа подкрепа в Сирия. 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, Сирия, война, стрес

Street of Art

40 години без Краля, преди когото нямаше нищо

Сряда, 16 Август 2017 / Под прожектора
  Елвис Пресли е най-голямата културна сила през 20 век   "Това, което той направи, беше земното разтърсване", казва Тим Макграу, кънтри суперзвездата на страната, който отчита голямото влияние на Пресли върху творчеството си. "Той промени не само музиката, която правим, но и соц [...]

Дафни Селф: Животът в дрехите

Понеделник, 18 Септември 2017 / Стил
Най-възрастният модел в света ни дава неповторими уроци по увереност   Всяка жена се притеснява от белезите, които годините оставят по лицето и тялото й. А като че ли целият моден бизнес прави това внушение с неписаното правило, че една жена може да бъде търсена като модел до около 30- [...]