Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Моят лечител, кучето

Вторник, 09 Януари 2018 / Гласът на детето
300
  • canistherapy.wordpress.com

Канистерапията се използва широко при терапия на деца с аутизъм

 

Хората, които обичат и отглеждат кучета, нямат нужда да бъдат убеждавани колко много помага присъствието на домашния любимец. Кучето обаче е много повече от приятел. Така например, човек, който страда от Алцхаймер, може да разчита на обученото животно да наблюдава дали печката е изключена, да следи за взимането на медикаменти, а при нужда и да се обади на телефона за спешна помощ. Знаем и за случаи, при които кучета усещат епилептичен или хипогликемичен припадък на своя стопанин и се намесват, за да предотвратят кризата.

Широко разпространено е използването на обучени кучета в терапията на деца с разстройства от аутистичния спектър. При канистерапията (терапия, асистирана от куче) обучени кучета помагат на деца аутисти да направят първи стъпки в света на останалите. Така например двегодишно дете научава първите си думи, благодарение на четириногия си приятел, с който си подават играчки.

 

Канистерапията започва да се развива още от 1790, когато в  английското графство Йоркшир е създадено „Приятелско общество”, което основава болница за психично болни. Основател на болницата е  Уилям  Тюк. Той и неговите сътрудници заменили традиционните по това време методи на  лечение на психично болни с усмирителни ризи и лекарства със Християнските принципи на състрадание, любов, разбирателство и доверие в лечението включили и посещения на кучета. Лекарите на болницата отчели положителния ефект от животните върху болните - намаляване на агресията и честотата на пристъпите. Болните засилвали вярата в собствените си сили, когато се грижели за същества, по-слаби от тях самите. Концепцията на  канистерапията е формулирана в САЩ от детския психиатър Борис Левинсън. През 1960 г.  той  забелязал, че осъществява по-лесно контакт с пациентите, ако с него е домашният му любимец ретривър. Сред пациентите му е дете с аутизъм, което само е помолило, вместо сеансите, да си поиграе с кучето. Напразните дотогава усилия на Б. Левинсън да подобри състоянието на пациента изведнъж се увенчали с успех. По-късно неговият опит е бил продължен от психиатрите Сам и Елизабет Карсън от Охайо – те предложили на пациентите си да си изберат приятел от близкия приют за кучета и ежедневно да прекарват известно време с него. Само след 15 дни много участници в експеримента са забелязали, че се чувстват по-добре, по-спокойни и уверени. Оттогава, този метод е широко разпространена на Запад. 

 

В България този тип терапия се ползва сравнително отскоро – от около 8 години. Въведена е от Сдружение "Канистерапия - България".  Терапията с кучета се провежда на три етапа. 

 

- Подготвителният етап се състои от 1 до 15 занятия, които протичат под формата на игра. Продължителността на терапията е между 15 и 25 мин. На този етап често се използва звукова стимулация под формата на различни шумящи играчки (дайрета, дрънкалки, барабанчета) и демонстрация на различни атрактивни номера, които се изпълняват в забавено темпо от кучето и детето. Целта е да се установи положителен контакт.

 

- На втория етап се използва принципа „от простото към сложното“. В зависимост от целите и задачите на терапевтичната програма, се изпълняват упражнения под формата на игра, които постепенно се усложняват. Занятията са релаксиращи и стимулиращи. Започва се с въвеждане в темата и запознаване със задачите за изпълнение, следват упражнения за обща моторика, мануален и орален праксис, речеви упражнения и упражнения за развитие на психичните процеси.

 

- На заключителния етап задачите, поставени от терапевта, трябва да бъдат изпълнени без чужда намеса.

 

Каква помощ може да получим от кучетата:

- Те са водачи на слепи хора.

- Помагат на трудноподвижни хора, например като им отварят вратата.

- Помощ при терапия на деца, особено, когато става въпрос за социална изолация или проблеми с общуването

 

Напомняме, че кучетата-терапевти не са домашни любимци и че трябва да бъдат допускани на обществени места, в търговски обекти и в градския транспорт.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

канистерапия, терапия с куче, аутизъм, деца

StreetInside

Как ставаме непривлекателни без да го съзнаваме

Вторник, 09 Август 2016 / Към себе си
  Всеки се стреми да бъде уникален човек, грижовен и състрадателен. Но за някои хора нещата не стоят точно така. Те притежават някои лоши навици, грешни поведенчески модели, които ги правят непривлекателни, дори досадни, така че останалите се стремят да ги избягват. Доколкото това им е в [...]

Намерете призванието си

Вторник, 01 Ноември 2016 / Към себе си
Ако искате да откриете себе си и не знаете откъде да започнете, тези практически препоръки могат да ви помогнат   Има много случаи, в които сме объркани за своите предпочитания, потенциал и страсти в живота. Вашето призвание в живота може би е нещо, за което знаете откакто сте роден, ил [...]