Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Насилие в дом за деца взе главата на шефа на ДАЗД

Сряда, 24 Януари 2018 / Гласът на детето
315
  • actualno.com

 

 

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение за освобождаване на Офелия Кънева заради липсата на реакция по сигнал за агресия в дом за деца в Габрово

 

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Причината е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията. Разпоредено е също
Главният инспекторат на Министерския съвет ще направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която ще бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца за спазването на правата на детето.Срещу ръководителя на центъра в Габрово ще бъде внесен и сигнал в прокуратурата за това, че над година е укривала данни за насилие над деца с увреждания.


Случаят стана известен преди дни след като бивш служител на центъра сигнализира медиите и показа записи, които показват вербално и физическо насилие над деца от дома, упражнявано от хората, които би трябвало да се грижат за тях.

Клиповете са правени между 2016 и 2017 година и показват как служители в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените деца. В защитеното жилище в квартал "Трендафил“ на Габрово се отглеждат десет деца. Грижата за тях е 24 часа, седем дни в седмицата и е поверена на 13 души персонал.

Според Йорданка Милчева – социалният работник, който е направил записите, клиповете са малка част от случващото се. Пред bTV тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи. От обясненията на работника, ръководителя на центъра, кмета и социално подпомагане става ясно, че за насилието са подавани сигнали, но не са били предприети мерки.

Милчева посочи, че е показала клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – директор дирекция “Образование и социални дейности“.

“През времето до 2016 г. винаги е била информирана за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани абсолютно никакво мерки. От 2015 до 2017 г. отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещение да види как вървят нещата“, каза Милчева.

Ръководителят на център “Хризантема“ Маринела Лазарова обясни, че през декември е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата. Когато видяла първия запис, го е показала на Василева и нямало абсолютно никаква реакция, тя дори не дошла на обикновен разговор със служителите. Тя предполага, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали.

Кметът на Община Габрово Таня Христова заяви, че е „потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра“ и че е „недопустимо, неразбираемо и неоправдаемо поведението, което екипът и ръководителят на центъра са си позволили да проявяват“. Тя била разбрала за насилието на 15 януари, когато, при поискани от нейна страна обяснения по повод междуличностния конфликт, получила отговорите на Лазарова. Тя посочва, че още в същия ден, в който е налучила за това, което става в дома, е изпратила сигнал до прокуратурата и до ДАЗД.

От Даниела Василева получила обяснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито официално.

Вчера от Комисията за защита от дискриминация обявиха, че са се самосезирали по сигнала за насилие над деца с увреждания в дома.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хризантема, Габрово, деца с увреждания, дом, насилие, ДАЗД

StreetBoard

По 6000 лева заплати взимали чиновниците, работещи с европари

Вторник, 17 Май 2016 / Общество
  Брутната заплата в управляващите звена скочила с 230%, качеството на работата – не     Възнагражденията на чиновници, работещи в управляващите органи на оперативните програми, са стигали до 6000 – 7000 лв. бруто на месец през 2014 г. Това става ясно от док [...]

Откриха ваксина срещу рак

Петък, 03 Юни 2016 / Общество
Тя атакувала всички видове злокачествени клетки   Международен екип от учине е направил голяма крачка напред към създаването на универсална ваксина срещу рака, съобщава „Индипендънт“. Изследователите са открили начин да “накарат” имунната система да атакува тум [...]