Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Насилие в дом за деца взе главата на шефа на ДАЗД

Сряда, 24 Януари 2018 / Гласът на детето
446
  • actualno.com

 

 

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение за освобождаване на Офелия Кънева заради липсата на реакция по сигнал за агресия в дом за деца в Габрово

 

Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Причината е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията. Разпоредено е също
Главният инспекторат на Министерския съвет ще направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която ще бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца за спазването на правата на детето.Срещу ръководителя на центъра в Габрово ще бъде внесен и сигнал в прокуратурата за това, че над година е укривала данни за насилие над деца с увреждания.


Случаят стана известен преди дни след като бивш служител на центъра сигнализира медиите и показа записи, които показват вербално и физическо насилие над деца от дома, упражнявано от хората, които би трябвало да се грижат за тях.

Клиповете са правени между 2016 и 2017 година и показват как служители в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените деца. В защитеното жилище в квартал "Трендафил“ на Габрово се отглеждат десет деца. Грижата за тях е 24 часа, седем дни в седмицата и е поверена на 13 души персонал.

Според Йорданка Милчева – социалният работник, който е направил записите, клиповете са малка част от случващото се. Пред bTV тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи. От обясненията на работника, ръководителя на центъра, кмета и социално подпомагане става ясно, че за насилието са подавани сигнали, но не са били предприети мерки.

Милчева посочи, че е показала клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – директор дирекция “Образование и социални дейности“.

“През времето до 2016 г. винаги е била информирана за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани абсолютно никакво мерки. От 2015 до 2017 г. отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещение да види как вървят нещата“, каза Милчева.

Ръководителят на център “Хризантема“ Маринела Лазарова обясни, че през декември е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата. Когато видяла първия запис, го е показала на Василева и нямало абсолютно никаква реакция, тя дори не дошла на обикновен разговор със служителите. Тя предполага, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали.

Кметът на Община Габрово Таня Христова заяви, че е „потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра“ и че е „недопустимо, неразбираемо и неоправдаемо поведението, което екипът и ръководителят на центъра са си позволили да проявяват“. Тя била разбрала за насилието на 15 януари, когато, при поискани от нейна страна обяснения по повод междуличностния конфликт, получила отговорите на Лазарова. Тя посочва, че още в същия ден, в който е налучила за това, което става в дома, е изпратила сигнал до прокуратурата и до ДАЗД.

От Даниела Василева получила обяснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито официално.

Вчера от Комисията за защита от дискриминация обявиха, че са се самосезирали по сигнала за насилие над деца с увреждания в дома.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хризантема, Габрово, деца с увреждания, дом, насилие, ДАЗД

Street of Art

Космическо завръщане на Лана дел Рей

Вторник, 21 Февуари 2017 / Под прожектора
Вижте видеото, което ще е част от новия й албум    След двегодишна пауза американската звезда Лана дел Рей се завръща с първи сингъл към новия си четвърти албум. Новата песен "Love" е с характерното за певицата мистично звучене.  Лана дел Рей е работила над песента заедно с п [...]

Общите черти на умните хора

Събота, 08 Октомври 2016 / Стил
8 знака, че сте по-умен от обичайното   Обичате ли котки? А дали сте висок, слаб и отбягващ цигарите? Според проучване, публикувано в Business Insider, ако съчетавате всички изброени характеристики, то вероятно сте сред най-умните хора. Повечето от нас винаги са били любопитни дали са [...]