Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обичайте децата вместо да ги наказвате

Събота, 04 Юни 2016 / Гласът на детето
832
  • iduobo.com

Отбелязваме Международния ден на защита на децата от агресия

 

 

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН.

Искаме да припомним, че децата винаги са жертва на агресията, дори и когато тя е нормална проява за определена възраст – детето ще реагира така, както бъде научено от родителите си. Майката и бащата са тези, които показват агресивния модел и те са тези, които трябва да реагират, когато детето проявява неприемливо поведение. 

Причините за агресия от страна на детето са много, но основната от тях е модел, който то вижда – първо в семейството си, а след това и в училище и сред приятелите си. Затова едно от най-важните неща, които трябва да помним, е това, че когато наказваме агресията с агресия, ние не правим нищо друго освен да затвърдим този модел на поведение в децата си. Нека не забравяме, че агресията не е просто физическо насилие. Агресивно може да бъде поведението ни и когато обиждаме децата, проявяваме неразбиране към нуждите им, наказваме ги заради нашите грешки.

Ето няколко съвета от специалисти на Фондация „Ръка за помощ“:

 

Общувайте с любов


Полагайте грижи за детето чрез общуване, изпълнено с любов, и по начин, който да формира у него стабилно самочувствие.
• Възпитавайте Вашето дете без насилие. Показвайте му миролюбиви алтернативи за решаване на конфликти.
• Децата се нуждаят от ясни граници. Помогнете на Вашето дете да поеме отговорността за собственото му неприемливо поведение.
• Поддържайте контакт с училището на Вашето дете. Разговаряйте редовно с учителите за неговото поведение.
• Приемайте с внимание разказите на детето Ви за актове на насилие. Говорете с него, ако се прибере в къщи пострадало.
• Помагайте на Вашето дете при решаването на проблеми, свързани с усвояването на учебния материал или с общуването в училище. Насърчавайте силата на характера му.
• Въздействайте му за целесъобразното използване на свободното време.
• Проверявайте критично собственото си поведение и това на Вашето дете за консуматорски тенденции.

 

Затвърждавайте чувството за отговорност

 

Ако агресивността на детето доведе до повреждане на чужди неща или до бъркотия, детето трябва да помогне това да се оправи. То може да залепи счупена играчка, например, или да събере бисквитите или кубчетата, които е разхвърляло в гнева си. Не формулирайте това като наказание, а просто като естествено следствие от гневна постъпка. Също така се уверете, че детето е наясно, че трябва да каже "извинявай", когато премине границата - дори ако трябва да го заведете за ръка до засегнатата страна и да го кажете вместо него. Извинението на детето може първоначално да звучи неискрено, но урокът ще намери почва у него.

 

Възнаграждавайте доброто поведение

 

Вместо да обръщате внимание на детето само когато се държи лошо, опитайте се да забележите и когато се държи добре - например когато моли да си поиграе на компютърната игра, а не грабва направо мишката, или когато отстъпва люлката на чакащо дете. Кажете му колко се гордеете с него. Покажете му, че самоконтролът и мирното решаване на конфликти са по-удовлетворяващи - и дават по-добри резултати, отколкото блъскането на децата. Сложете например специален календар на вратата на хладилника или на стената в детската стая и награждавайте детето с пъстър стикер, когато е съумяло да се сдържа.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, агресия, наказания

StreetInside

Дронове срещу преумората

Понеделник, 11 Декември 2017 / Кариера
Въпреки че работниците в Япония далеч не са най-големите работохолици, това е страната с най-много въведени мерки срещу проблема с извънредния труд   Мерките срещу работохолизма в Япония не са от вчера, но една от идеите предлага нестандартно решение – дронове ще пускат музи [...]

Ключът към щастието

Сряда, 06 Юли 2016 / Към себе си
  5 прости действия, които правят живота ни по-пълноценен   Въпреки нашите различия, всички ние споделяме желанието да живеем пълноценен живот. Това е едно от нещата, което ни прави хора – и тъй като сме социални, ние жадуваме за смисъл във всичко, което правим. Искаме да по [...]