Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разкривеното писане: Какво трябва да знаем

Четвъртък, 02 Май 2019 / Гласът на детето
895
 • understood.org
 • unsplash.com
1 / 2

Каквито и да са причините за затрудненията с почерка, има начини да помогнете на детето си

 

Малките деца пишат разкривено и разхвърляно и това е нормално. Научаването на формата на буквите и поставянето им на правилното място на страницата, за да се получат думи и изречения е труден и дълъг процес. Но има деца, които продължават да изпитват трудности с писането на ръка дълго, след като другите деца са се научили.

С порастването на децата някои родители и учители могат да видят в разхвъляното писане знак за мързел. Но често то се дължи на проблеми с моторните умения. Тези трудности понякога може да толкова големи, че написаното от детето да не може да се чете.

И това може да има голямо влияние върху ученето.

 

Какво може да виждате?

 

Почеркът разчита на редица малки умения. Когато децата имат проблеми с тях, резултатът може да бъде разхвърлян и труден за разчитане почерк. Тези умения са:

 

 • - Оформяне на букви
 • - Разполагане на букви и думи на страницата
 • - Изписване на букви с правилния размер
 • - Разстоянието между буквите и думите
 • - Задържане и контролиране на молива
 • - Задържане на листа с едната ръка, докато се пише с другата
 • - Прилагане на точната сила на натиск с молива върху хартията
 • - Поддържане на правилното положение на ръката и поза за писане.

 

Ако се вгледате внимателно, може да видите видовете грешки, които могат да произтекат от тези слабости. Обичайните грешки включват:

 

- Букви, написани отдолу нагоре, вместо отгоре надолу

- Букви, написани с твърде много опашки или чертички, или поставянето им в грешен ред

- Думи и изречения, плаващи над или под линията

- Думи или изречения, написани твърде полегато или твърде изправено

- Букви и думи, разположени неравномерно или сбити една в друга

- Някои букви са по-тъмни, а други по-светли.

 

Проблемите с почерка могат да се появят още в предучилищна възраст, когато децата могат да се борят да хванат правилно молива. А за някои хора трудностите могат да продължат и в зряла възраст.  В по-голямата си част възрастните могат да избягват да пишат на ръка, използвайки технологии. Но за децата в училище, неприятностите с писането наистина могат да попречат на ученето.

Не само това, което пишат, често е трудно да се разчете, а и самото им писане може да бъде много бавно. Заради това те могат да получават слаби оценки или да не завършат работата в клас или тестовете си. Освен това, борбата по такъв видим начин пред техните съученици може да окаже влияние върху самочувствието и мотивацията на децата.

 

Какво причинява проблемите с почерка

 

Много неща могат да повлияят на детския почерк, а някои проблеми се срещат в комбинация (най-често става въпрос за сензорно-интегативни дисфункция – проблем с правилната обработка на информацията – зрителен, слухов или свързан със способността за изпълнение на задача). Те включват:

 

 • - Нарушения на координацията. Децата с разстойство на развитието на координацията (DCD) имат лоши двигателни умения. Това може да включва фината или грубата моторика и моторното планиране. Тези умения са необходими, за да могат те да държат и контролират молив, писалка и пастел, да прилагат правилният натиск и да оформят букви и други форми.

Децата трябва да могат да планират стъпките за писане на думи, изречения и параграфи. Те също трябва правилно да позиционират китката, ръката и тялото си. Да можеш да направиш това, без да натоварваш много мускулите си.

 

 • - Дисграфия. Този термин се отнася до трудности с механиката на писането. Децата с дисграфия се борят да преписват мислите си върху хартия. Трудностите им често включват проблеми с почерка.

 

 • - Способности за визуална обработка/възприятие. Децата с проблеми с визуалната обработка могат да имат проблеми със запомнянето на формата на буквите. Те могат също така да имат трудност да преценяват разстоянието на една страница и да планират колко думи ще се поберат на една линия.

 

 • - Поблеми с изпълнителските умения и Разстройство с хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD). Децата с тези проблеми срещат трудности с екзекутивните умения, които могат да повлияят на писането. Те могат да имат проблеми с работната памет и вниманието. Те също могат да се борят със саморегулирането.

 

 

Слабата работна памет може да затрудни запомнянето как да се оформят букви и къде да се поставят. Импулсивността може да накара децата да се втурват в писането на задачи, което може да доведе до небрежна работа и много грешки. Лошото внимание и фокус може да накарат децата да не следят точността на почерка. Когато това се случи, грешките не се коригират.

Може да е трудно да се разбере какво стои зад неприятностите с почерка, а много често това е следствие от повече от един проблем. Ето защо е важно всички трудности на детето да бъдат правилно оценени.

 

Какво може да помогне

 

Каквито и да са причините за затрудненията с почерка, има начини да помогнете на детето си. След като детето ви бъде оценено от специалисти, можете да предприемате стъпки, за да получите правилната подкрепа. Говорете с училището за помощни технологии за писане. Това може да включва сензорни екрани и софтуер за диктовка. И поискайте да му се осигури допълнително време за тестове и писмени работи.

Можете също така да попитате за свързани услуги, които могат да подобрят уменията за ръкопис. Те могат да включват упражнения за развиване на фините двигателни умения и финото моторно планиране и физиотерапия. Физиотерапията може да изгради мускулна сила и да помогне на детето да поддържа правилното положение на ръката и стойката за писане.

 

За да помогнете на детето си у дома, изтеглете тези инструменти. Използвайте упражнения за рисуване, за да помогнете за подобряване на уменията за ръкопис.

 

 

Използвайте дръжки за моливи, които ще помогнат на детето да се научи да използва молива по-лесно.

 

Вижте още:

Признавайте трудностите на децата

Ползата от писането на ръка

Това трудно и досадно писане...

Защо детето не се справя с четенето

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

писане, учене, училище, образование, моторни умения, хиперактивност, дефицит на вниманието, обучителни затруднения

StreetView

Туристите в Париж ще трябва да ходят пеша

Събота, 06 Юли 2019 / Места
Кметството на френската столица забаранява туристическите автобуси    Френската столица Париж забранява туристическите автобуси в центъра на града заради замърсяването на въздуха от дизеловите двигатели. Жан-Франсоа Мартен от кметството в Париж казва за Ройтерс, че туристическите [...]

Състезанието на сапунерките

Вторник, 25 Септември 2018 / Приключения
Ентусиасти в надпревара със самоделни колички   На 30 септември за пета поредна година ентусиасти ще се изправят един срещу друг със своите самоделни колички. Red Bull Soapbox e международно състезание, което обединява хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара с ръчно изработени [...]