Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тайната на осиновяването ще отпадне

Петък, 05 Август 2016 / Гласът на детето
961
  • dnes.bg

 

Промените в Семейния кодекс трябва да са готови до края на месеца

 

По 10-15 човека на ден подават молба към страницата „Търсим се“ във Фейсбук с надеждата да намерят близките си. Някои от тях са правили безуспешни опити да достигнат до тях чрез съда, други просто разчитат хората да им помогнат с информация. Публикуват снимките си, данните, които имат и често тази информация се оказва достатъчна, за да открият корените си. В други случаи обаче опитите им остават напразни, или пък, открита, майката, оставила някога детето, не желае контакт с него. Но тези хора имат право да търсят истината, а тя им е нужда, за да подредят собствения си житейски пъзел. Повечето хора просто търсят информация за корените си, а не непременно връзка с биологичните си родители, търсят историята, причините да се родят, причините да бъдат оставени, търсят себе си. Много са и майките, които искат да разберат какво се е случило с детето, което да родили, но според сегашния закон нямат право да знаят това. Затова и в момента много от родителите и децата, които се търсят, просто не могат да се открият. Други търсят братя или сестри, които имат право и искат да познават...

Няколко години, след като много неправителствени организации настояваха за промяна в Семейния кодекс, промените вече са факт. Проектозаконът ще бъдат готов до края на месеца, съобщиха заместник министрите на труда Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мичева.

Той предвижда тайната на осиновяването да отпадне, а процедурата да стане по-улеснена. Осиновителите няма да могат да разсиновяват дете по собствено желание. Ще има по-строги правила при припознаването на децата, когато родителите нямат сключен брак. Към човека, който претендира да е баща, ще има нови изисквания, за да се пресече търговията с бебета, предвижда още проектът.

 


Обмисля се създаването на Национален съвет за осиновяване вместо съществуващите в момента 28 регионални съвета. Ще бъде създадена информационна система с данни за децата и регистър на хората, които искат да си осиновят дете. Така хората, които искат да си вземат дете, ще подават една молба и националният съвет ще търси в цялата страна подходящото дете. "Сега това се прави по региони, за всеки от които се подава отделна молба, а това отнема и време", обясни зам.-министърът на труда. Целта е за всяко дете да бъде открито най-доброто семейство по-лесно.

"Говорим за промени за улесняване дотолкова, доколкото имаме нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани, за обучението, през което ще преминават, за възможността социалните услуги в значителна степен да дават възможност за оценка на родителски капацитет", обясни Сачева, цитирана от „Сега“.

Промените предвиждат да се даде възможност на осиновено дете да получи информация за биологичните си родители по административен път, а не през съда. "И след промените, ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", заяви Мичева.

При процедурата за припознаване и споровете за родителските права също ще има промени, които да затегнат режима, защото това сега става само с молба, което "отваря врата и за престъпни дейности с деца". Тя отказа да назове конкретни изменения, но заяви, че идеята е да се върне режимът от предходния Семеен кодекс от 1985 г.

Процедурата по разсиновяване ще е по-тежка - ще продължи да съществува като възможност, но не по инициатива на родителите, а само при особени случаи. 

 

Вижте още:

Стигмата осиновяване

Процедурата за осиновяване ще бъде облекчена 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

осиновяване, тайна, Семеен кодекс

StreetInside

Какво ви спира да бъдете честни

Сряда, 11 Май 2016 / Кариера
  Лидерите трябва да могат да казват горчивата истина, дори с риск от „прекрояване“ на отношенията в организацията   Ако уважавате една връзка, тогава грижа ли ви е достатъчно да казвате това, което трябва да бъде казвано? Избягването на честна дискусия, защото ви е г [...]

Как ни учи Силата (Вселената)

Вторник, 04 Август 2020 / Към себе си
И защо не трябва да замитаме проблемите под килима   Първо, ако нямаме натрупани стари сметки за изплащане, за да израстнем, ни дава малки трудности и проблеми. Но повечето хора първо ги замитат под килима. Малко да набъбнат, да втасат. Ако не ги оправим и не си вземем урока и изпита, [...]