Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
539
  • pixabay.com

Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство

 

 

Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическо - страдат от тревожност, депресия, злоупотребяват с наркотици или стигат до самоубийства. Съвременните деца обаче, които едва ли не се раждат с мобилни устройства и интернет в ръцете си, могат да станат жертва на тормоз дори при добронамерени и психически уравновесени родители. „Модерното“ насилие не е само физическо, често става въпрос за заплахи, слухове, социално изключване, което също може да доведе до проблеми.

Това, което експертите знаят за ефектите на тормоза, идва от краткосрочни проучвания и наблюдения. Според изследване на Университета Дюк повечето хора преодоляват травматичните събития от детството си. "И все пак това е нещо, което остава в хората. Голяма част от жертвите на насилие са с трайни последици, десетилетия след преживяното в детството си", казва Уилям Копланд, авторът на изследването.

Копланд и колегите му изследвали в местното училище 1420 деца. Интервюирани са деца на възраст 9, 11, и 13 години, заедно с техните родители. Въпросите били свързани с партньорските отношения, домашния бит и обществените нагласи. Участващите в проучването деца отново били интервюирани на 19, 21 и 24 до 26-годишна възраст.

Резултатите са получени от четири групи: хора, които никога не са били замесени в тормоз, хора, които са били жертви, хора, които са били насилници, както и хора, които са били и двете.

Учените правят извод, че насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство. Това са хора, при които има данни за трайно антисоциално поведение и жизнени проблеми във всяка от следните жизнени сфери – семейство, училище, закон и приятели, които да са започнали преди 15 – годишна възраст. При хората с такова разстройство закономерно се наблюдава поведение на насилие, невъзможност за емпатия, манипулативност, липса на съчувствие. Тези симптоми често се проявяват още в ранна възраст с криминални и антисоциални прояви – измъчване на животни, палежи, чести сбивания, конфликтност и други.

Друга група са хората, наречени „насилници-жертви“ - тези хора имат по-слабо развити социални умения и са по-импулсивни и агресивни. Изследването показва, че този тип хора страдат 14 пъти повече от панически разстройства, 5 пъти повече от депресивни разстройства, и 10 пъти повече от суицидни мисли и поведение от тези, които никога не са участвали в насилие под никаква форма.

Жертвите имат най-големи проблеми с тревожността, но биха могли да станат успешни хора по-късно, ако успеят да „преработят“ преживения стрес и да го изхвърлят от себе си.

 

Вижте още:

Токсичните ефекти от унижаването на децата  

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тормоз, насилие, антисоциално личностно разстройство

StreetBoard

Заплатите растат за сметка на броя на работещите

Четвъртък, 02 Ноември 2017 / Общество
От 2008 година досега възнагражденията в частния сектор са се увеличили с 89%, посочват от БСК   Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения – с 32,4%. В същото време минималната работна заплата, к [...]

Орлите на моста са виждали какво ли не

Събота, 29 Октомври 2016 / Общество
Долу чалгата! Да живее Свободния Български дух!   Не мога да повярвам! Орлов мост ще бъде затворен за концерт на човека, който направи чалгата институция!!!Човекът, който се появи с така нареченото си шоу в момент, в който Големият Тодор Колев (мир на душата му) набра популярност с шоу [...]