Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
579
  • pixabay.com

Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство

 

 

Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическо - страдат от тревожност, депресия, злоупотребяват с наркотици или стигат до самоубийства. Съвременните деца обаче, които едва ли не се раждат с мобилни устройства и интернет в ръцете си, могат да станат жертва на тормоз дори при добронамерени и психически уравновесени родители. „Модерното“ насилие не е само физическо, често става въпрос за заплахи, слухове, социално изключване, което също може да доведе до проблеми.

Това, което експертите знаят за ефектите на тормоза, идва от краткосрочни проучвания и наблюдения. Според изследване на Университета Дюк повечето хора преодоляват травматичните събития от детството си. "И все пак това е нещо, което остава в хората. Голяма част от жертвите на насилие са с трайни последици, десетилетия след преживяното в детството си", казва Уилям Копланд, авторът на изследването.

Копланд и колегите му изследвали в местното училище 1420 деца. Интервюирани са деца на възраст 9, 11, и 13 години, заедно с техните родители. Въпросите били свързани с партньорските отношения, домашния бит и обществените нагласи. Участващите в проучването деца отново били интервюирани на 19, 21 и 24 до 26-годишна възраст.

Резултатите са получени от четири групи: хора, които никога не са били замесени в тормоз, хора, които са били жертви, хора, които са били насилници, както и хора, които са били и двете.

Учените правят извод, че насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство. Това са хора, при които има данни за трайно антисоциално поведение и жизнени проблеми във всяка от следните жизнени сфери – семейство, училище, закон и приятели, които да са започнали преди 15 – годишна възраст. При хората с такова разстройство закономерно се наблюдава поведение на насилие, невъзможност за емпатия, манипулативност, липса на съчувствие. Тези симптоми често се проявяват още в ранна възраст с криминални и антисоциални прояви – измъчване на животни, палежи, чести сбивания, конфликтност и други.

Друга група са хората, наречени „насилници-жертви“ - тези хора имат по-слабо развити социални умения и са по-импулсивни и агресивни. Изследването показва, че този тип хора страдат 14 пъти повече от панически разстройства, 5 пъти повече от депресивни разстройства, и 10 пъти повече от суицидни мисли и поведение от тези, които никога не са участвали в насилие под никаква форма.

Жертвите имат най-големи проблеми с тревожността, но биха могли да станат успешни хора по-късно, ако успеят да „преработят“ преживения стрес и да го изхвърлят от себе си.

 

Вижте още:

Токсичните ефекти от унижаването на децата  





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тормоз, насилие, антисоциално личностно разстройство





StreetInside

Адът - начин на употреба

Понеделник, 17 Октомври 2016 / На предела
На пръв поглед елементарен начин да променим живота си    Норвежкият треньор и бивш боец от спецчастите Ерик Бертран Ларсен твърди, че всеки човек може да промени живота си за седем дни. За тази цел е необходимо само да си организира една седмица на предела на възможностите си [...]

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

Понеделник, 25 Април 2016 / На предела
    Физика на седемте чакри и причините за липсата на хармония     Какво представляват седемте чакри, за които вероятно сте чували от йога инструктора или по време на сесия за лечебна енергия? Съществуват ли наистина? Има ли някой, който всъщност да ги е виждал или д [...]