Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В търсене на сигурност: Всеки ден умират деца заради незаконна миграция

Петък, 14 Юли 2023 / Гласът на детето
318
  • Сн. УНИЦЕФ
  • сн. УНИЦЕФ
1 / 3

УНИЦЕФ: Единадесет деца губят живота си всяка седмица, 11 600 са преминали през граница от началото на 2023 г.

 

Най-малко 289 деца са загубили живота си или са изчезнали тази година в опит да пресекат опасния централно-средиземноморски миграционен маршрут от Северна Африка към Европа.

Това са близо 11 деца, които умират или изчезват всяка седмица в опит да намерят безопасност, мир и по-добри възможности. Това показват данни на УНИЦЕФ, събрани в сътрудничество с отговорните институции по света.

 

По оценки на УНИЦЕФ от 2018 г. насам около 1 500 деца са загубили живота си или са изчезнали безследно, докато са се опитвали да пресекат централно-средиземноморския миграционен маршрут. Това е 1 на всеки 5 деца от всички 8274 души, които са загинали или изчезнали по маршрута – сочат данните от проекта на Международната организация по миграция (МОМ) "Изчезнали мигранти".

 

От януари 2023 г. 11 600 деца или средно 428 момичета и момчета на седмица пристигат на бреговете на Италия от Севрна Африка. Това е двукратно увеличение в сравнение със същия период на 2022 г., въпреки сериозните рискове за децата. По-голямата част от тях отпътуват от Либия и Тунис, след като вече са предприели опасни пътувания от страни в Африка и Близкия изток. 

 

През първите 3 месеца на 2023 г. 3000 деца – 71% от всички деца, пристигащи в Европа по този маршрут, са регистрирани като непридружени или разделени от родителите или от законните си настойници, което ги излага на по-голям риск от насилие, експлоатация и злоупотреби. Момичетата, които пътуват сами са особено уязвими преди, по време и след каря на пътуването си.

 

В България всеки ден хиляди деца, напуснали родните си страни, пресичат границите и рискуват живота си в търсене на сигурност и безопасност. От началото на годината 7 694 са молбите за международна закрила, регистрирани от Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет - 2 251 от тях са на деца, от които повече от половината (1 293) са на непридружени деца предимно от Афганистан и Сирия.

 

УНИЦЕФ си партнира с Държавната агенция за бежанците, общини и гражданското общество, за да осигури адекватна закрила и грижи за непридружените деца. Заедно с нашите партньори сме подкрепили близо 850 непридружени деца в България от началото на 2023 г. с правна помощ, достъп до информация относно тяхното представителство по чл. 25 ЗУБ и възможност за събиране със семейството им, както и с психо-социална подкрепа. 

 

Пътят през централно Средиземно море се е превърнал в един от най-опасните маршрути, минавани от деца. Рискът от смърт в морето обаче е само една от многото трагедии, с които се сблъскват тези деца – от заплаха и преживяване на насилие, липса на образование и възможности за бъдещето, набези и задържане по време на имиграция или разделяне със семействата. Тези рискове се засилват заради ограничените маршрути за безопасно придвижване на децата, липсата на достъп до закрила в транзитните страни по маршрута им и недостатъчни или бавни операции по издирване и спасяване.

 

УНИЦЕФ призовава правителствата да осигурят по-добра закрила за уязвимите деца по море, в родните им страни, по транзитните маршрути и в крайните дестинации. От организацията настояват за спазване на правата и защита на интересите на децата според международното право и осигуряване на безопасни и законни пътища за миграция и търсене на убежище за деца, както и разширяване на критериите, позволяващи събиране на семейство и увеличаване на квотите за презаслеване на бежанци.

Необходимо е още да се подобри координацията при операции за издирване и спасяване, и осигуряване на бързо слизане от кораба и настаняване на сигурно място, а националните системи за закрила на детето трябва да обхващат и защитават децата в риск от насилие и експлоатация, със специален фокус върху непридружените деца, подчертават от неправителствената организация. И посочват още, че перспективите пред децата трябва да бъдат подобрени чрез адресиране на конфликтите, климатичните рискове и разширяване покритието на услугите за социална закрила и възможностите за децата да учат, за да печелят и да бъдат финансово независими. Освен това децата трябва да имат достъп до информация за опасностите и възможностите при международните маршрути, както и да бъдат включени в образователните системи и здравните системи на приемащите страни.

УНИЦЕФ се обръща и към Европейския съюз с призив да се увери, че тези предложения са включени в Пакта за миграцията и убежище на Европейския съюз, който е в процес на договаряне.

 

Над 3000 деца бежанци са у нас без родителите си

Хамид, който избяга, за да е свободен

Обущарят-поет

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, мигранти, деца, УНИЦЕФ

Street of Art

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам

Събота, 20 Май 2023 / Под прожектора
Стилияна Николова взе бронзово отличие   Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан). Българката показа качествата си, изигра силно композиции си и събра 131.000 т [...]

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин А

Петък, 23 Февуари 2018 / Хранене и Здраве
Прекомерната употреба на хранителни добавки и медикаменти, съдържащи Витамин А, може да увреди черния дроб    Когато става въпрос за витамини повечето хора смятат, че максимата “колкото повече толкова по-добре” е напълно приложима. Дали наистина е така и могат ли витами [...]