Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бащата възпитава момчето, но как да възпитаме бащата

Четвъртък, 02 Юни 2016 / Родители
5944
  • сн. pixabay.com

 

Има много причини той да не е готов за родителството и повечето от решенията са в ръцете на майката

 

 

Майката възпитава повече чрез емоцията и страха, докато бащата възпитава повече чрез изграждането на умения и авторитета. При едни нормални отношения в семейството постепенно след третата година момчето би трябвало да бъде прехвърлено на грижата на бащата. Но какво става в случаите, в които бащата не желае или не може да поеме щафетата, попита Цв. Цонева.

 

Невъзможността или нежеланието на бащата да поеме отговорността за грижата на своето дете е доста често срещана ситуация. В основата на това обаче стои въпросът защо това се случва.

За да може един баща да бъде в позицията на едно непораснало дете, или на един субект с неустановени функции и място, трябва да се запитаме първо защо една майка е избрала той да стане баща на детето й. Какво означава това – една жена може да има много интимни партньори, но е готова да роди дете на един-двама души. Това да допуснеш някого в тялото си е съвсем различно от това да допуснеш друго същество да се зароди в утробата ти. Така че, за да можем да отговорим на въпроса какво трябва да се случи в такава ситуация, в която бащата е неадекватен като баща, трябва да си отговорим преди всичко на въпроса защо този мъж се е появил в живота на тази жена и защо тя е решила именно той да стане баща на детето й. След като имаме отговор на този въпрос, вече можем да преминем нататък.

Понякога се случва така, че

 

на мъжа му трябва малко повече време

 

да се превърне в баща. Детето, което се развива в утробата, дава на жената време, в което тя да стане майка. Докато животът расте в нея, тя постепенно се превръща в майка. Затова, когато роди детето си, на втория – третия ден тя вече може да се грижи и да мисли за това дете като майка, докато на мъжа му трябва значително по-дълъг период за адаптация.

При жените това е нещо, което се случва по-скоро естествено, докато при мъжете не е точно така. Обикновено на 2-рия до 5-тия месец е нормално този процес на адаптация (на бащата към детето и на детето към бащата) да е приключил и от този момент нататък отношенията да вървят значително по-спокойно. Но както сме забелязали, това не винаги се случва така поради най-различни причини. Понякога е необходимо по-дълго време за адаптация, което може да бъде значително съкратено с помощта на майката. Тази нейна помощ е еднакво ценна и за двамата родители, но има най-голяма стойност за детето.

 

 

Така че когато един мъж е неадекватен като баща, е добре, ако има потенциал, той да бъде подкрепен точно от майката. 

Друга е ситуацията, в която мъжът е готов психически за ролята си на баща, но

 

може би разбира нещата по погрешен начин

 

– понякога ние просто взимаме грешни модели от своите родители. До голяма степен жената би могла да подкрепи мъжа в този процес, но не във всеки случай. Защото тя е в една особена позиция – тя не е онзи авторитет, който мъжът търси и чието мнение да припознае и да приеме. Затова е много важно, когато има въпроси, които не могат да бъдат решени заедно от майката и бащата, те да се обърнат към специалист. Психологът би могъл да с една-две сесии да помогне на родителите да изгладят различията за възпитанието на детето. В крайна сметка, когато ви боли зъб, вие отивате на зъболекар, а не очаквате той да се оправи отсамосебе си. Да, в много голяма част от случаите, майката може да свърши тази работа, но има такива случаи, в които авторитетът, който търси бащата, не е този, който майката може да му даде.

 

Когато бащата липсва...

 

Когато говорим за липса на баща е изключително важно каква е причината за тази липса - дали става въпрос за липса на баща, който е починал, или това е липса на баща в думите на майката. Защото когато един баща липсва в реалността, не е толкова травматично, колкото когато този баща липсва в мислите и в думите на майката.

Има много дами, които смятат, че мъжът е нещо, което не им е необходимо, че те могат абсолютно самостоятелно да се справят и те го изключват от мислите, те го изключват от нуждите си. Този процес на изтласкване може да бъде по някакъв начин завоалиран от тях, така че за детето остава една голяма въпросителна. Затова първият въпрос е каква е тази липса на бащата – от това зависи и какъв трябва да бъде подходът.

Ако говорим за случая, в който бащата е починал, трябва да работим с детето в посока на това да може да приеме траура и да премине отвъд него. Ако говорим за ситуация, в която бащата просто е решил да напусне майката и детето, трябва да говорим с детето в посока на това, че този баща се е отказал от нещо, което не познава. Защото много често децата създават едни фантазии - „Сигурно, за да не иска да ме вижда баща ми, за да ме отбягва, значи аз съм някакъв отпадък, боклук“... детето започва да гледа на себе си по този начин. Съвсем различна е ситуацията, в която майката е решила да изхвърли бащата, защото смята, че той е недостатъчно адекватен, или че тя не го понася...така че липсващият баща можем да го обобщим само на пръв поглед, всъщност в тази липса има изключително много нюанси и те изискват различен подход.

 

Темата остава отворена за продължение по конкретни въпроси на читатели на editors@streetwatch.bg.  

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители, баща и син, ролята на бащата, ролята на майката

Street of Art

Куклите, които показват нещата от живота

Вторник, 13 Август 2019 / Стил
Пенсионерката Ирина Верхградская и нейните старци   „Малкият свят“ е поредица от кукли на самоуката художничка Ирина Верхградская – пенсионерка от Новосибирск, която от 30 години изработва истински поизведения на изкуството. Нейните кукли не само са като живи, а показв [...]

Сауната намалява риска от деменция

Неделя, 28 Януари 2018 / Хранене и Здраве
  Сауната е позната още от времето на маите и въпреки трансформациите си през вековете, затопленото но 70-100 градуса помещение остава един от най-добрите начини за изчистване на тялото от токсините. Ефектът от нея обаче е много по-голям, а изпотяването може да се използва за превенция [...]