Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Без условия: Обичта превръща страха в смелост

Понеделник, 11 Ноември 2019 / Родители
458
  • pixabay.com

Не е нужно да си безстрашен и смел, за да те обичам и да искам да ти доставя удоволствие с играчка

 

През последните две седмици, синът ни почти отказва да се храни, заради неудобството от клатенето на две предни зъбчета. Тъй като това са първите му падащи зъби, се притеснява много и не ни дава да ги махнем, нито сам иска да го направи. Затова пък е решил да ги пази, да не паднат и почти напълно отказа храната. Баща му реши да вземе нещата в свои ръце и дълго му обясняваше за зъбчетата с желанието да го убеди. Накрая каза:
- Хайде, извади ги и ще отидем да си купиш онази играчка, която искаше!
Очите на детето блеснаха, застана пред огледалото с намерение да бъде смел. Щом отвореше уста сърцето му се свиваше от страх, а очите се насълзяваха от ужас и отново се отказваше. Опитах се да го окуража, но и това не помогна. В следващия миг сякаш рухна, от факта, че не успя да се пребори със страха, а и желаната играчка и добро прекарване останаха в бъдещето.
Прегърнах го силно и казах:
- Не се притеснявай! Няма значение, че сега не ги извади! Това не означава, че другия път няма да успееш! Хайде да отидем да купим онази играчка!
- Ама, мамооо - вече с неудържими сълзи изкрещя той - аз не успях, сега не може играчка...
- Нееее! - казах аз - Разбира се, че ще ти купя играчка! Ти си прекрасен точно такъв, какъвто си! Не е нужно да си безстрашен и смел, за да те обичам и да искам да ти доставя удоволствие с играчка! Тати просто се притеснява, че спря да се храниш и затова реши да ти каже това за играчката. Сигурна съм, че дори не го е мислил. Ти никога не си получавал нещо, защото си добър или защото си направил нещо, коети искаме. Получаваш любов, внимание и... играчки, заради това, което си. Понякога смел, понякога обзет от страхове, понякога добър, понякога не съвсем... Но ти си невероятен! Винаги! И сега също си съвършен! Обичам те! Хайде, скачай в дънките си и към магазина за играчки!
Усмивката и спокойствието отново грейнаха на личицето му. Купи си много желана от него играчка, а после се забавлявахме часове наред с нея. Когато дойде време за лягане, докато миеше зъбите си, видях как едното зъбче почти е увиснало. Казах му, че почти е паднало, а той ме погледна напълно спокоен и каза : "Извади го, мамо!". Така си легна спокоен и щастлив, че вече е безкрайно смел!
Да! Точно така сме научени от малки дечица - ще получиш нещо, само ако направиш, това което е правилно според възрастните. Ще получиш похвала само след отлична оценка! Ако си добър, ще получиш подарък! Но ако си лош, тогава наказание! Ако си страхлив, значи просто не ставаш! Ако нещо не ти се получава, значи нещо не ти е наред! Да!

Модели, създадени да осакатяват човешките ни души! А какво, ако получиш награда, защото просто си себе си! Да получиш любов, приемане и разбиране, защото можеш точно толкова в този миг! Просто не можеш нищо друго в този момент. Това не те прави по-малко човек, достоен за "играчка". Точно заради тези условни модели в умовете си, създаваме непълноценни връзки и отношения с хората като възрастни. А най-лошото е, че се държим сами със себе си неуважително и губим най-ценната връзка - със собствената си душа. Критикуваме се постоянно, не се приемаме такива каквито сме и определено не се даряваме с любов, когато не се справим с нещо. А именно това е тайната съставка на лекия и радостен живот! Нашето любящо отношение към нас самите във всеки един миг, дори когато сме се спънали. Едва тогава ще сме способни на любов и разбиране към всяко едно човешко същество! Едва тогава, Изворът намира начин да ни покаже пътя как лесно да се изправим и да продължим! Лесно е да обичаш и даваш, когато някой прави всичко перфектно според твоите разбирания. Но истинската любов е тази, която просто дава и приема нещата, такива каквито са! Едва тогава страхът се превръща в смелост, неуспехът в успех, грозотата в красота...
Зъбчето просто си отиде за един миг, обгърнат в смелостта на едно малко дете, което първо бе прието в страховете си, а после разгърна пълния си собствен потенциал. Без изисквания, без очаквания... Просто беше себе си...

 

Текстът е от страницата на Милена Римпева във Facebook 

 

Вижте още:

Вслушваме ли се в децата?

Синът ми не е моя собственост, за да решавам аз

Отровната родителска любов създава хора без характер

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители, деца, обич, безусловна любов, възпитание, семейство, отношения

Street of Art

С какво да храним децата през зимата

Неделя, 04 Ноември 2018 / Хранене и Здраве
Специалистите по хранене препоръчват в менюто през зимата да се включат повече сезонни сезонни местни плодове и зеленчуци   С приближаването на зимата, когато няма много свежи зеленчуци и слънце, неминуемо трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на няк [...]

Слънце, море и лятото дойде

Вторник, 06 Юни 2017 / Стил
Какви са модните тенденции на Лято 2017?   Това лято Вие поставяте правилата, но знайте, за да не сте демоде трябва да сте в стил 80-те. Този стил витае с пълна сила това лято. Искате да сте пънк –принцеса в дизайнерска рокля от тюл и бродерия. Ако се завъртите около килера няма д [...]